Politika

DESNIČARI KOLO VODE: Povratak nacionalista na vlast, HDZ više nije najradikalniji

Na sastanku Predsjedništva Domovinskog pokreta (DP) prihvaćeno je sklapanje sporazuma o sastavljanju Vlade s HDZ-om, izvijestili su iz DP-a u četvrtak uz naglasak da u budućoj hrvatskoj Vladi nitko neće u potpunosti kontrolirati resore, već će DP u svakom provoditi dio svojih politika.

 "U svakom resoru će i DP provoditi dio svojih politika. U sporazumu o suradnji s HDZ-om usuglasit će se međusobne politike, što DP-u osigurava da u buduće politike ugradi velik dio svoga programa", priopćili su iz te stranke nakon jučerašnjeg sastanka Predsjedništva koji je potrajao dugo u noć. 

Nakon sastanka smanjio se broj potpisa koje DP daje predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću kao mandataru za sastavljanje hrvatske Vlade jer Josip Jurčević, jedan od trinaestorice koji su iz DP-a izborili mjesto u novom sazivu Sabora, neće dati svoj potpis.

Glavni tajnik DP-a Josip Dabro potvrdio je Hini da je razlog nezadovoljstvo Jurčevića jer DP nije dobio i Ministarstvo kulture. Prema dogovoru, DP dobiva resore poljoprivrede, gospodarstva i demografije, za što će se osnovati novo ministarstvo. 

"U skladu s ključnom točkom koju smo isticali u predizbornom vremenu, a to je strateško pitanje demografije, DP vodit će Ministarstvo demografije, koje će biti ključno za provođenje pronatalitetnih politika, ali i useljeničke politike, kao i dijelom za zaštitu hrvatske granice", naglašavaju iz DP-a. 

Navode kako samodostatnost u proizvodnji hrane, uz demografsku obnovu, povratak mladih, obnovu sela i promjenu općedruštvene klime, ostaje njihov ključni cilj. 

"Sada smo dobili priliku situaciju mijenjati u praksi time što ćemo voditi Ministarstvo poljoprivrede. Osim toga, preuzimamo odgovornost i u resoru gospodarstva, koje je jedno od ključnih za postizanje ekonomskog prosperiteta", dodaju.

Borba za bolju Hrvatsku tek počinje. Svjesni smo da do promjena ne može doći u jednome danu, no već će mjeseci pred nama pokazati našu spremnost i odlučnost u provođenju nacionalnih politika, poručuje DP.