Politika

DRUGARSKI POZIV DODIKU: Prebroj građane RS i vrati se dogovorima

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH I član Predsjedništva SDP-a Bosne I Hercegovine Aner Žuljević pozvao je sve političke aktere u Bosni I Hercegovini kazao je kako mu je drago da su zakonski izabrali Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH ne dozvolivši da se dogodi da Sud nije funkcionalan, objavljeno je na stranici SDP-a.

"Nismo dopustili SDA I DF-u da Vukoju iskoriste kao instrument pred lokalne izbore kojim bi se obračunavali s trenutnom parlamentarnom većinom I da postanu dio vlasti", kazao je Žuljević.

"Sad kredibilno možemo reći gospodinu Dodiku i međunarodnoj zajednici da završe obavezu entiteta Rs i izaberu sudiju Ustavnog suda, jer BiH na putu prema EU mora pokazati domaći politički kredibilitet da ispunjava svoje obaveze kako bi dobili sredstva koja nam obećavaju".

Prema najavama zastupnika Žuljevića već za mjesec dana u proceduri bi se mogao naći Nacrt zakona o online fiskalizaciji uz set fiskalnih zakona koji se pripremaju godinama i koji bi rasteretili davanja poslodavaca. Sve bi to dovelo do bolje naplate poreza, a u Budžetu ne bi nedostajala sredstva za isplata svih socijalnih davanja te mirovina.

Pozvao je poslodavce da poštuju odluku Vlade FBiH o isplati plaća u kojima su porezi smanjeni jer na takav način se daje nada radnicima da ostanu.

 Odgovarajući na pitanje o novoj političkoj krizi i pozivu na razdruživanje od strane predsjednika Rs-a Milorada Dodika Žuljević kaže kako je cijelo vrijeme politika komunikacije Trojke bila ne svađalačka.

"Mi smo dobili etiketu izdajnika jer nismo kao adekvatno odgovorile Dodiku. Ja mislim da odgovora na ono što on 17. ili 18. put se razdružuje i nikad se neće razdružitI i on se može razdružiti samo s svojim cipelama ako par ostavi ovdje a on ode negdje drugdje. Ova će zemlja biti ovakav kakva jest. Nažalost imamo nesretno rješenje iz Dejtona i ne možemo dobiti ekspanziju potencijala zemlje jer smo presloženi.

Jasno kažemo Dodiku da svakim njegovim potezom na način kako se ponaša destruktivno otjera dodatno 100 porodica iz Rs-a. Zato on bježi od popisa stanovništva koji je nama bio obaveza jer bi on pokazao razmjere demografske katastrofe od 2013. do 2023. I to bi bila najbolja ocjena politike u zadnjih deset godina kad bi se vidjelo koliko se smanjilo aktivno radno stanovništvo. Mi ga još jednom pozivamo da shvati da ovu zemlju moramo zajednički graditi", kazao je Žuljević.

Zastupnik Žuljević govorio je i o mogućem zajedničkom izlasku SDP-a, NiP-a i Naše stranke na lokalnim izborima u Mostaru, te o proceduri imenovanja Upravnog odbora Radio televizije Federacije BiH.

Povezani članci