Politika

BEĆIROVIĆ U VIJEĆU SIGURNOSTI UN: Pet obmana koje plasiraju vlasti RS-a

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović obratio se na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a gdje je izvještaj o stanju u BiH podnio visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

“Izvještaj gospodina Schmidta doprinosi razumijevanju situacije u našoj državi. Visoki predstavnik jeste jedini zvaničnik koji može podnijeti izvještaj pred Vijećem sigurnosti. Jedino se država može obratiti tijelima UN-a, kao nezavisna i suverena. To pravo unutar suverene države Bosne i Hercegovine nemaju entiteti niti drugi, niži nivoi vlasti. Zato su tzv. izvještaji koji dolaze iz entiteta Republika Srpska pravno neutemeljeni. Poveljom UN-a predviđeno je da se pred organima i tijelima UN-a obraćaju države. Jedini subjekt međunarodnog prava je nezavisna i suverena država Bosna i Hercegovina”, kazao je Bećirović.

“Dozvolite da naglasim neke izazove s kojima se suočava BiH. Ja vam se obraćam uime BiH čiji korijeni idu hiljadama goina unazad. Bez obzira na brojne opstrukcije, blokada i pritiske s kojima se suočava BiH, tokom rata i mira govore o tome da uništavanje BiH nije moguće”, dodao je.

“BiH je na ulazu u EU i NATO”

Bećirović je poručio da je BiH država koja je jako blizu ulaska u EU i NATO.

“BiH je država koja je na ulazu u EU i NATO. U martu je postignut važan korak ka EU putu.

Svijet treba znati istinu. Ključni problem u BiH ne dolazi iz naše države nego izvan granica. To su utvrdili strani sudovi. Haški tribunal je utvrdio prirodu rata koji je vođen protiv BiH. Izvršna presuda kaže da nije bilo građanskog rata nego međunarodni oružani sukob, tako je dijeljenje BiH osuđeno. Ova presuda nosi ogromnu važnost jer je rečeno šta je ključni problem bio i šta jeste. Ovo je suština svih problema u BiH u prethodne četiri decenije”.

“Obilježavanje genocida”

Obilježavanje genocida je strašni podsjettnik na historiju BiH, ali i znak da moramo biti budni. Lideri entiteta Republike Srpske ne poštuju presude Sudova, oni slave presuđene ratne zločince i prijete da će provoditi mjere ratnih zločinaca. To se mogu shvatiti kao prijetnja počinjenjem novog genocida i zato će biti važno da se usvoji Rezolucija o podsjećanju na genocid 1995. Ona je najvažnija za širenje svijesti o genocidu koji je počinjen nad Bošnjacima. To je važan korak za historijsku pravdu.

Vlasti RS ne uspijevaju u potpunosti poštivati Dejtonski sporazum, tumače selektivno Dejtonski sporazum i potkopavaju suverenitet i integritet BiH. Takvom politikom prijete miru i stabilnosti. Posljednji izvještaj visokog predstavnika to naglašava. Mir i stabilnost BiH su ugroženi antidejtonskim politikama vlasti entiteta RS. Oni godinama pokušavaju promijeniti temeljne odluke Dejtonskog sporazuma. Ključne institucije su pod napadom, ured visokog predstavnika i Ustavni sud. Vlasti RS ne kriju da žele biti najviši tumači Dejtonskog sporazuma. Međunarodna zajednica je utvrdila odgovornosti u BiH.

Pet obmana

Govoreći pred Vijećem sigurnosti UN-a, Bećirović je naveo “pet obmana koje plasiraju Vlasti Republike Srpske”.

“Prva obmana političkih lidera entiteta Republika Srpska se odnosi na suverenitet. Ne postoji suverenitet entiteta unutar suverene države, već isključivo suverenitet države Bosne i Hercegovine. Dozvolite mi da podvučem, suverenitet se u Daytonskom sporazumu spominje devet puta i isključivo se odnosi na državu Bosnu i Hercegovinu.

Druga obmana odnosi se na pitanje kontinuiteta. To je precizno riješeno u članu 1. Ustava BiH. Kontinuitet ima samo Bosna i Hercegovina. Entiteti u državi postoje tek od potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Treća obmana organa vlasti entiteta Republika Srpska odnosi se na pitanje rješavanja ustavnih sporova. Njih ne mogu rješavati entiteti. Ustavom BiH je propisano da je to nadležnost Ustavnog suda BiH i da su njegove odluke konačne i obavezujuće.

Četvrta obmana odnosi se na konačno tumačenje Daytonskog sporazuma. To je riješeno Aneksom 10 Daytonskog sporazuma i ta uloga je dodijeljena visokom predstavniku.

Peta obmana odnosi se na pokušaj antidejtonskog predstavljanja susjedne Srbije kao garanta Daytonskog sporazuma. Srbija nije garant ovog sporazuma, već jedna od tri strane”, naveo je Bećirović i dodao:

“Produžetak misije ALTHEA je važan za mir u BiH. Stalno prisustvo EUFOR-a ima ključnu ulogu u miru i stabilnosti”.

Državna imovina

“Posebno je važno naglasiti pravnu činjenicu da državna imovina pripada državi Bosni i Hercegovini”, kazao je Bećirović i nastavio:

“Član 1. Ustava BiH definira da je država Bosna i Hercegovina jedina nasljednica Republike Bosne i Hercegovine, što uključuje i kontinuitet vlasništva nad državnom imovinom.

Također, Bosna i Hercegovina je vlasnica imovine koja joj pripada na osnovu Sporazuma o pitanjima sukcesije. Ovim međunarodnim multilateralnim ugovorom utvrđena je suverena jednakost Bosne i Hercegovine i drugih država nasljednica bivše Jugoslavije. Prema načelu pacta sunt servanda, sve države nasljednice, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, sporazum moraju poštovati i izvršavati. U ovom međunarodnom sporazumu entiteti se ni ne spominju.

Vlasništvo Bosne i Hercegovine nad državnom imovinom potvrđeno je i konačnim i obavezujućim presudama Ustavnog suda BiH. Dakle, argumentacija Bosne i Hercegovine bazirana je na međunarodnom i nacionalnom pravu”, kazao je Bećirović.

Povezani članci