Politika

DOBRODOŠLI U GRAĐANSKU DRŽAVU: Hrvati u rodnom mjestu Borjane Krišto masovno glasali za Bošnjaka

Predsjednik Demokratske fronte i član Predsjedništva BiH Željko Komšić obratio se večeras nakon prvih izbornih rezultata i uputio je čestitke izbornim pobjednicima i komentarisao odluku Christian Schmidta.

- Želim da čestitam onima koji su izborni pobjednici. Sad kako stvari stoje poprilično je jasno ko će biti u Predsjedništvu BiH ali je jasno i kako će izgledati vlast sudeći po strukturi izabranih u parlamente - rekao je Komšić.

Komentirajući odluku visokog predstavnika kazao je da je vrlo važno da nema diskriminacije u njegovoj odluci, odnosno procenata (3 posto cenzus) koji su izazvali nezadovoljstvo građana BiH.

- Razgovarao sam sa Schmidtom, on mi je obrazložio i rekao glavne stvari. Rekao sam da je važno da nema diskriminacije, da nema onih procenata koji su izazvali nezadovoljstvo ispred OHR-a. Koliko sam površno vidio, čini mi se da je njegova odluka neka vrsta balansa, kako bi se izbjegle manipulacije sa etničkim opredjeljenjima, ali isto tako da se ubrzaju procesi prilikom formiranju vlasti. On očekuje da predsjednik Federacije BiH ispuni svoj dio dogovora kod imenovanja sudija Ustavnog suda Federacije. U svakom slučaju cijela ta priča oko izmjena Izbornog zakona ne prestaje i za očekivat je da se i dalje nastavi - zaključio je Komšić.

„Čudo“ u Livnu

Lider DF-a je kazao kako je očekivao pobjedu, ali je istakao iznenađenje time što su, kako je naveo, tradicionalni glasači HDZ-a BiH glasali za njega, a ne za kandidata njihove stranke Borjanu Krišto, čija je izborna baza upravo u Livnu.

- Rezultat u Livnu je vrlo interesantan kada vidimo glasove za Bećirovića i Komšića, pa možemo pretenciozno kazati: Dobrodošli u građansku državu. Ali svi znamo da to nije tako. Riječ je o dirigovanim potezima, pretpostavljam jednoj vrsti HDZ-ove osvete i revanša Izetbegoviću. Ako je to tačno, HDZ je izgubio svaki argument da nekom prigovara na račun legitimiteta - rekao je.

Komšić je dodao kako su građani Federacije glasali za člana Predsjedništva BiH i da "ako je HDZ imao prste u tome svemu" onda je odabrao, kako je zaključio, da postupa po važećem Ustavu.

Na kraju je prvi čovjek Demokratske fronte naveo da želi "otići u Hercegovinu", ali je tamo persona non grata.

Povezani članci