Politika

OBRAČUN S KOMŠIĆEM: Pirić obrukala Bećirovića, ne cilja se Izetbegović, već građanska BiH

Ulični rječnik Elzine Pirić koja je ni kriva ni dužna postala predsjednicom PDA na površinu je izbacio politički primitivizam koji ruši nadu u suštinsku promjenu političkih odnosa u BiH. Svojim „šatorskim“ nastupom Pirić je već naštetila kampanji SDP-ovog člana za Predsjedništvo BiH Denisa Bećirovića jer nam je pokazala lično, a time i stranačko ubjeđenje da je svaka bitka za građansku BiH pogrešna. 

Glasnija opomena o ugroženosti države da trajno ostane podijeljena od govora Pirićeve je muk ostalih stranaka okupljenih oko Denisa Bećirovića na poruke koje su poslate. Ostavićemo po strani lične uvrede aktuelnim članovima Predsjedništva BiH Željki Komšiću i Šefiku Džaferoviću kao izraz lične i političke kulture zabrinjavajuće je odsustvo bilo kakve reakcije, posebno iz stranaka koje se programski zalažu za građanski princip vlasti.

Jedini koji je uopšte pristao da se javi bio je Zlatko Miletić, jedan od osnivača Pokreta za nove generacije.

- Ne bih ja to komentarisao, kratko je rekao.

Svoj lični stav o građanskoj državi Miletić ima i ne odstupa od njega, ali ovo vidi kao problem SDP-a koji je očigledno okupio ideološki različite političke subjekte za podršku Bećiroviću.

Na upite Patrije su se oglušili predsjednik Naše stranke Edin Forto i njegovi saradnici Sabina Ćudić i Predrag Kojović. Bez odgovora smo ostali i od predsjednika NES-a Nermina Ogreševića. Raspoloženih za komentar nije bilo u NIP-u, a šute i iz Prve mostarske partije, piše NAP.ba.

Politički analitičar Zlatko Hadžidedić ovim nije iznenađen jer kaže nikada nije ni vjerovao u projekat gdje se oko građanskog kandidata okupljaju dokazani etnonacionalisti prvenstveno iz SBB-a i NIP-a koji ne kriju da su zagovornici „legitimnog“ predstavljanja. Osim toga teško je zaboraviti kako su iz NIP-a čak i uticali na izbor kandidata SDP-a.

- Njihov stvarni cilj nije poraz Bakira Izetbegovića, oni se žele obračunati sa Komšićem kao jedinim istinskim predstavnikom politike koja se bori za građansku BiH. Bez obzira što je bio u koaliciji sa SDA u prethodnom periodu DF je pokazao čvrstinu i karakter da se odupre čak i nastojanjima međunarodnih diplomata u daljem nametanju etničkih podjela, rekao je Hadžidedić.

Ne tvrdi naš sagovornik da u SDP -u nema istinskih boraca za građansku BiH, ali smatra da su još uvijek u manjini u odnosu na kadrove koji su proizvod Zlatka Lagumdžije.

- Teško je i samom Bećiroviću nakon dugogodišnjeg staža u politici uvjeriti javnost da je on istinski borac za građansku BiH. Tog odjeka nema u javnosti, smatra Hadžidedić.

Naš sagovornik vjeruje da iza svega stoji i želja stranaca da se u BiH situacija značajnije ne promijeni. U tom pogledu Hadžidedić smatra da ljudima poput šefa Delegacije EU u BIH Johanna Sattlera nije problem ostanak SDA u vlasti, s tim da bi bilo nepopularno da ga otvoreno podržavaju. Eliminacija Komšića bi bila pun pogodak jer se pokazao kao tvrd orah u pregovaranju, pa im je laknulo i kada je DF odlučio napustiti Vladu F BiH u kojoj danas sjede kadrovi „opozicionih“ SBB-a i NIP-a.

Vratimo se Elzini Pirić kojoj očigledno nedostaje "mudrosti" njenog političkog mentora i bivšeg predsjednika PDA Mirsada Kukića pa je nesvjesno otvorila karte.

Upućeniji u politiku to su i prije shvatili, a sada ostaje na Bećiroviću da se nosi s teretom hipoteke da on nije ideja SDP-a već čovjeka s crne američke liste. Stav predsjednika SDP-a Nermina Nikšića da to nije udar na njegovu sujetu i da svako ima pravo vjerovati da je najvažniji neće mu puno pomoći.

Izvor Patria

Povezani članci