Politika

LUDNICA U BIH: Nikšić i Čović našli Hrvatima podobnog Bošnjaka - u hadisu je tajna

Finiš predizborne kampanje očekivano će donijeti nove političke sukobe i potpunu zbrku među glasačima, posebno u FBiH. Najavio je to predsjednik SDP-a Nermin Nikšić pozivom Hrvatima da glasaju za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda Denisa Bećirovića.

Da je BiH normalna zemlja i da se kao što Nikšić priželjkuje bira jedan predsjednik BiH ovakve političke vratolomije ne bi bile potrebne. Ovako će svakako izazvati reakcije jer se mogu dvojako tumačiti. Jasno je da SDP i stranke koje podržavaju Bećirovića ne žele biti poražene od predsjednika SDA. Da li će Hrvati ovaj poziv tako shvatiti tek će se vidjeti, ali ne treba zaboraviti kako je takvu ideju prije Nikšića u javnost plasirao predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Nezadovoljan novom kandidaturom predsjednika DF-a Željke Komšića lider HDZ-a je javno lamentirao na istu temu, a o tome su pisali i mediji pod kontrolom HDZ-a.

-              Hrvatsko pučanstvo sa svojih 100-njak tisuća glasova donijelo bi nadmoćnu pobjedu Denisu Bećiroviću koji sa širokom koalicijom juriša na ured u Titovoj. Bećiroviću to svakako ne bi dalo jači željeni multietnički legitimitet, ali bi Hrvati, napokon, poslali neku jaku poruku osim ponavljanja mantri i zaključaka u koje ni članovi, a ni donositelji ne vjeruju, najavljivali su mediji bliski HDZ-u.

Sam Bećirović, čini se ne pomaže realizaciji ove ideje. U pokušaju da se dodvori bošnjačkom biračkom tijelu u predizbornoj kampanji je počeo učiti fatihu prilikom obilježavanja različitih godišnjica stradanja Bošnjaka. Sve je krenulo nakon kritika sa dženaze u Srebrenici.

Ako je suditi prema njegovim medijskim istupima nakon poziva Čovića i Nikšića, Hrvati bi trebali podržati „muslimana, sunita, hanefijskog mezheba“ kojem su hadisi primarni izvor i šerijatskog prava.

-              Jedan divan hadis kaže, najbolji su oni muslimani koji svojim riječima i djelima ne vrijeđaju druge muslimane i druge ljude - rekao je Bećirović.

Bilo bi interesantno da se realizuje ideja Čovića i Nikšića jer bi to bio vjetar u leđa građanskoj BiH. Naime kada bi se desilo da Bošnjaci i Hrvati izaberu i Vojina Mijatovića za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda imali bi sva tri člana Predsjedništva koji su izabrani voljom i drugih naroda.

Povezani članci