Politika

BANJALUČKI ŠAMAR DODIKU: Baja nismo više raja, sluša se Đaja

Iako je SNSD dvadesetak godina vladao Banjom Lukom, ne može se reći da je tim gradom u potpunosti vladao Dodik. Sve do dolaska Igora Radojičića na čelo Gradskog odbora Banja Luka, vodeću riječ vodio je Nebojša Radmanović.To je u praksi značilo da Dodik može ući u prostorije Gradskog odbora samo kada mu to Radmanović dozvoli.

Ovdje treba podsjetiti da je Radmanović godinama bio Radojičićev politički mentor. 

Do razlaza između njih dvojice je došlo kada je, svojevremeno, Dodik umjesto Radojičića za premijera Rs postavio Željku Cvijanović. Iako se očekivalo, u tom raskolu Radmanović nije podržao Radojičića, što mu ovaj nije nikada zaboravio, piše novinar Slobodan Vasković.

-Nakon što je Radojičić 2013. godine izabran za predsjednika Gradskog odbora Banja Luka, on ga je značajnim dijelom očistio od Dodikovih kadrova.  Tako su za Dodika i njemu bliske tajkune u periodu od 2016. do 2020. godine, koliko se Radojičić nalazio na funkciji gradonačelnika Banje Luke, vrata Gradske uprave u značajnoj mjeri bila zatvorena. 

Doduše, Radojičić je imao svoje tajkune, kojima je vrlo rado otvarao pomenuta vrata.

Nakon što je Radojičić poražen na lokalnim izborima 2020. godine, Dodik ga je, brže bolje, smijenio sa mjesta predsjednika Gradskog odbora Banja Luka.

Na njegovo mjesto postavio je Vladu Đajića, misleći da će on bespogovorno izvršavati njegova naređenja.

Dešavanja protekle sedmice pokazala su da Đajić ima više herca nego što su svi mislili: On se usprotivio Dodikovom naređenju da odbornici SNSD-a u Skupštini grada Banja Luka podrže rebalans budžeta za 2023. godine Draška Stanivukovića. 

Da je takav rebalans usvojen, radilo bi se o protivzakonitom aktu, jer važeći propisi ne dozvoljavaju da se rebalans vrši nakon isteka budžetske godine. To je čak potvrdilo i Ministarstvo finansija Rs, koje je pod potpunom kontrolom SNSD-a.

Budžetske praznine koje je trebao da popuni rebalans su nastale usljed nenamjenskog trošenja budžetskog novca Draška Stanivukovića. 

SNSD u Skupštini grada Banja Luka ima 11 odbornika. Od tog broja, uprkos telefonskim pozivima Milorada Dodika i Igora Dodika, samo dvoje odbornika je poslušalo naređenje - da podrže Stanivukovićev nezakoniti rebalans. Radi se o Marinku Umićeviću i Rankici Pušić. Preostalih 9 odbornika je stalo na Đajićevu stranu.

Za Stanivukovićev rebalans nije imao namjeru da glasa ni Milko Grmuša, odbornik PDP-a. Tome treba dodati da je Grmuša istovremeno i potpredsjednik PDP-a i da je jedan od rijetkih u toj stranci koji kritizira Stanivukovića, prenosi SB.

Dodikovim „potkupljenim“ odbornicima, kako ih je nazvao Đajić, pridružio se i Saša Čudić.

Dodik se sasvim izvjesno zaprepastio kada je shvatio da Đajić nema namjeru da postupa po njegovim naređenjima. 

Ne bi me začudilo da su Dodika polivali vodom nakon što je pročitao Crtinu izjavu da će svi „potkupljeni“ odbornici biti sankcionisani. U prevodu, to je bila poruka da će Crta sankcionirati Dodika.

U narednim danima ćemo pratiti rasplet rata između Crte i dvojca Dodik/Stanivuković. Za pretpostaviti je da će se pomenuti dvojac povući pred Crtom. Razlog je jednostavan: ušli smo u izbornu godinu i Dodik ne može sebi dozvoliti luksuz da raspušta Gradski odbor Banja Luka, zaključio je Vasković.

Povezani članci