Politika

ŠOK IZ ENERGOINVESTA: Plin nije morao poskupiti, želje iz RS-a ima ko ispunjavati

Direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević gostovala je u emisiji "Istraga sedmice" urednika Avde Avdića na TV HAYAT i objasnila pod kojim je okolnostima potpisan ugovor o transport plina za Sarajevo po znatno višim cijenama. 

Bisera Hadžialjevć je kazala da je Energoinvest pripremio tri moguća rješenja za prevazilaženje problema nastalog prijetnjom zvaničnika Republike Srpske da će obustaviti dotok plina Sarajevu, ako Energoinvest ne pristane na nove, veće cijene transporta plina, prenosi Slobodna Bosna.

Hadžialjević smatra da je zahtjev iz Republike Srpske potpuno neosnovan, jer je i postojeća cijena transporta plina previsoka. Osim toga, direktorica Energoinvesta ističe da su zvaničnici iz Republike Srpske pristali na isporuku plina pod ranijim uvjetima, jer bi u slučaju zavrtanja plinskog ventila za Sarajevo, automatski zaustavili dotok plina Istočnom Sarajevu, koje se plinom snabdijeva iz Sarajeva. 

Bisera Hadžialjević je kazala da dva preduzeća nisu uspjela dogovoriti uvjete trasbport plina i da se onda u pregovore uključio federalni ministar energije Vedran Lakić, koji je naredio direktorici Energoinvesta da potpiše ugovor pod uvjetima koji je izdiktirala srpska strana. 

Direktorica je kazala da nikada ne bi pristala na ovakav sporazum koji je izrazito nepovoljan za Energoinvest i potrašače plina u Federaciji BiH.  

Povezani članci