Društvo

KAD HDZ SUDI: BiH u ofsajdu, aut Bosancima, Bošnjaci u korneru

Dok se Sabina Ćudić iz Naše stranke trudi objasniti da Osmorka nije bošnjačka koalicija već "reprezentacija BiH" njihovi budući koalicioni partneri ih uporno demantuju. Ovaj puta za to su se pobrinuli mediji bliski HDZ-u koji su matematiku NIP-ovog Denisa Zvizdića predstavili kao dokaz da se zna ko predstavlja Bošnjake. S druge strane, iz SDA stalno prigovaraju da se volja jednog naroda ne poštuje.

Piše: BOGDAN BAUK              (Ljudski.ba)

I dok lider SDA Bakir Izetbegović tvrdi da je njegova stranka pobjednica izbora među Bošnjacima, njezin bivši član, a sada visoki dužnosnik Naroda i pravde i predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić objavio je podatke koju dematiraju Izetbegovića, piše HMS i nudi pregled osvojenih glasova koje je na Facebooku podijelio Zvizdić.

Iako Zvizdić govori o "volji građana" za hrvatske medije to je volja Bošnjaka.

Dakle, ako odbacimo populizam vrha odlazećih stranaka, onda stvarnu izbornu volju građana određuju izborni rezultati, odnosno tačni brojevi (sve drugo je laž), a oni su sljedeći: Rezultati za Predsjedništvo BiH: D. Bećirović: 330.238 glasova, B. Izetbegović: 214.412 glasova. Rezultati za PS BiH: “Osmorka”: 365.759 glasova, SDA: 243.415 glasova. Rezultati za FBIH: “Osmorka” 364.590 glasova, SDA: 238.116 glasova. Rezultati za nivo kantona: “Osmorka”: 397.919 glasova, SDA: 230.399 glasova.  Dakle, potpuno je jasno svima, osim vrhu SDA koji “niti čuje niti vidi” na čijoj je strani izborna volja građana, napisao je Zvizdić.

"Na sjednici je zaključeno da nastavak razgovora o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH mora omogućiti legitimnu predstavljenost konstitutivnih naroda i u Predsjedništvu BiH koje je i ovaj put grubo uzurpirano nametanjem nelegitimnog hrvatskog člana Predsjedništva", istakli su iz HNS-a.

Interesantno je da isti medij prenoseći zadovoljstvo hrvatskog premijera Andreja Plenkovića jer HDZ sada ide napraviti što nije mogao sa SDA  jasno naglašava da je riječ o koaliciji s osam bošnjačkih stranaka. Nije ni čudo jer je predsjednik HDZ-a Dragan Čović nakon sastanka s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom poručio da se ne želi miješati u bošnjačke odnose, a da ko gubi ima pravo da se ljuti - aludirajući na SDA.

Prije toga mjesecima je Dodik najavljivao kako će HDZ i SNSD izabrati s kim će od Muslimana praviti vlast.

Stvari je sinoć pokušao malo popraviti Damir Marjanović iz Novih generacija tvrdnjom da će Osmorka sigurno imati jednog hrvatskog delegata u Domu naroda BiH. Za tu poziciju zainteresovan je njegov stranački kolega Zlatko Miletić iako već ima mandat u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, gdje je podržao imenovanje Marinka Čavare iz HDZ-a za predsjedavajućeg iako je na Crnoj listi SAD-a.

Osim toga Marjanović je rekao kako unutar Osmorke zagovara da sve ministarske pozicije koje pripadaju Hrvatima ne bi trebalo dati HDZ-u. To bi pokazalo da Osmorka zaista nije bošnjačka reprezentacija. 

Interesantno je da nakon završenih izbora skoro niko od političara ne govori o bosanskohercegovačkom identitetu. I ono malo Bosanaca i Hercegovaca je nestalo.

 

Povezani članci