Društvo

PRIBLIŽITI SARAJEVO I BEOGRAD: Brzi voz novi zajednički projekat

BiH i Srbija će vrlo brzo aplicirati prema Evropskoj komisiji za finansiranje rekonstrukcije željezničkog koridora od Sarajeva prema Beogradu, izjavio je  u Sarajevu ministar komunikacija i transporta BiH Edin Forto.

On je rekao da je nakon sastanka sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goranom Vesićem u toku priprema aplikacije prema Evropskoj komisiji kako bi se dobilo 40 ili 50 odsto sredstava za finansiranje tog projekta.

- Suštinski bi na taj način povezali Sarajevo i Beograd, a ono što je nama ključ jeste povezivanje BiH sa ostatkom Evrope putem željezničkog Koridora 5C, ali i obnova koridora koji ide od Novog Grada, Banjaluke, kroz Doboj, Tuzlu, Zvornik i dalje prema Srbiji - naveo je Forto.

On je objasnio da su to koridori koje treba uraditi i to po evropskim standardima, što podrazumijeva minimalnu brzinu od 120 kilometara na čas za kargo i putnički prevoz.

O ovom projektu se priča skoro deset godina. Predsjednik Srbije 2015 godine je tvrdio da Srbija za svoj dio ima novac.

“Mi smo spremni prugu od Beograda do Sarajeva kompletno našim novcem da radimo u dijelu na teritoriju Srbije”, rekao je Vučić novinarima poslije obilaska migranata koji borave u parku kod autobusne stanice u Beogradu. On je kazao da je projekt rekonstrukcije pruge već gotov i da on podrazumijeva obnovu pruge od Beograda, preko Loznice, Valjeva, Lajkovca do Zvornika, pa od Zvornika do Tuzle, Doboja i južno do Sarajeva.
“Taj projekt je vrlo značajan za cijeli Zapadni Balkan, uposliti će našu građevinsku industriju, kao i onu u BiH”, rekao je tada Vučić.

Povezani članci