Društvo

SINDIKAT RATUJE S FORTOM: Nastavnik neće raditi za 1.414 KM

Nimalo biranim riječima predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja u KS Saudin Sivro danas je kritikovao izlaganje premijera KS Edina Forte u vezi povečanja plaća budžetskim korisnicima. Sivro je Fortu nazvap "pokvarenjakom,populistom i demagogom. 

Sivrin gnjev, ali i nezadovoljstvo u Koordinaciji sindikata premijer Forto je izazvao svojom objavom na svom oficijelnom profilu u kojoj je naveo da će plaća učitelja i nastavnika narasti za 29 posto od 2021 do početka 2023. godine. Uistom periodu plaća policajca će prema Fortinm tvrdnjama narasti za 18 posto, a medicinske sestre za 23 posto.

- Ovo nisu jednokratna povećanja, napisao je Forto.

Na njegov post je bilo oko 100-tinjak komentara. U jednima se čestitalo Forti i branila njegova politika uz tvrdnje da su sindikati "pozelenili" i da se nepotrebno iniciraju nemiri. Oni bliski sindikatima ponavljaju da traže isplatu pomoći od 1080 KM. Postoji i treća strana koja u svemu vidi nepravdu prema penzionerima, borcima i radnicima u realnom sektoru koji su od budžeta dobili mnogo manje za ublažavanje posljedica ekonomske krize.

U svom odgovoru premijeru Sivro je najavio proteste ako ne bude isplate 1080 KM pomoći i ako u 2023 ne bude linearan rast plata svima koji su na budžetu za 120 km.

- Nije naveo koliki je rast njegove plate, njegovih ministara, njegovih zastupnika, njegovih direktora, njegovih dekana, njegovih inih njemu bitnih nosioca funkcija u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti i ostalih trica i kučina ...Nije naveo da će sa njegovim jednostranim povećanjem boda od 5% plata radnici sa najnižom platom dobiti 0 KM niti da ti radnici imaju platu od 700 do 800 KM i da od iste jedva preživljavaju ...Nije naveo iznose plata nastavnika, policajaca i medicinskih sestara a evo da mu javno kažemo da je on, premijer Kantona Sarajevo, jedan veliki Pokvarenjak, Populista i Demagog ako misli da mu jedan učitelj/nastavnik/profesor u vrtiću i osnovnoj školi treba da radi za 1414,13 KM ..., napisao je Sivro.

 

Povezani članci