Kultura

IZNENAĐENJE ZA STOGODIŠNJICU: Filharmonija spremna za najbolje pijaniste

Premijer Kantona Sarajevo Forto simbolično je predao ključeve novog klavira Sarajevskoj filharmoniji. To je najljepši najljepši novogodišnji poklon u stogodišnjem postojanju ove institucije.

Nakon 100 godina Sarajevska filharmonija konačno je nabavila novi koncertni klavir, a posebnom trenutku njegovog dolaska u Sarajevo prisustvovao je i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto. Ključeve novog Steinway & Sons koncertnog klavira preuzeo je direktor Filharmonije Vedran Tuce.

''Ulaganje u kulturnu infrastrukturu prioritet je svih prioriteta i tako mora biti ukoliko želimo imati budućnost.'', istakao je premijer Forto.

Podsjećamo da je 5. decembra 2022. godine, direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce u tvornici Steinway&Sons u Hamburgu, prisustvovao selekciji klavira, a od sedam ponuđenih primjeraka odgovarajući za Sarajevsku filharmoniju odabrao je renomirani pijanista Ruben Dalibaltayan.

Prema tadašnjim informacijama klavir je trebao stići tek početkom 2023. godine, međutim predivno iznenađenje stiglo je Sarajevskoj filharmoniji u posljednjim danima ove godine.

''Dobili smo najljepši novogodišnji poklon u stogodišnjem postojanju Sarajevske filharmonije i time napokon omogućili nastup najboljih umjetnika svjetske pijanističke scene u Sarajevu. Nadam se da će i naredni saziv vlasti pratiti praksu svojih prethodnika i nastaviti ulagati u kulturu.'', izjavio je direktor Tuce.

Povezani članci