Društvo

ODBIJENICA DODIKU: Može položiti cvijeće na školskom igralištu

Iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari su uputili zvanični odgovor Vladi RS, povodom najave predsjednika RS Milorada Dodika da će delegacija Vlade RS položiti vijenac u Potočarima 23. maja.

Odgovor prenosimo u cijelosti

"Poštovani,

Imajući u vidu stavove i politiku Vlade RS kada je riječ o genocidu počinjenom u Srebrenici nad Bošnjacima „zaštićene zone" UN-a ne možemo osigurati uslove za ovu posjetu.

Ako predsjednik i predstavnici Vlade RS, insistiraju da odaju počast žrtvama iz perioda 1992 — 1995. godine mogu to učiniti na putu do Srebrenice, pa tako konkretno u Srebrenici, mogu položiti cvijeće na školskom igralištu ispred osnovne škole gdje je u aprilu 1993. godine usljed artiljerijskog napada VRS ubijeno 74 Bošnjaka iz Srebrenice i Podrinja, a više od 100 njih ranjeno.

Ukoliko to već ne žele uraditi u Srebrenici, Vlada RS može stati i položiti cvijeće ispred magacina Zemljoradničke zadruge u Kravici, gdje su pripadnici specijalne brigade policije MUP-a RS ubili više od 1300 zarobljenih Bošnjaka civila iz enklave Srebrenica.

odbijenica

Ako su pak nestrpljivi i žele to uraditi što prije mogu u Vlasenici skrenuti u Sušicu gdje je više od 8000 ljudi prošlo kroz logor pod nadzorom civilnih i vojnih vlasti RS.

Ako dolaze iz pravca Zvornika onda predlažemo da to urade u Pilici, u Domu kulture, gdje je 16. jula 1995. godine, bacanjem bombi i vatrom iz automatskog oružja ubijeno oko 700 zarobljenih Bošnjaka civila iz enklave Srebrenica."

Povezani članci