Društvo

TEORIJE ZAVJERE NAČELNIKA SREBRENICE: Novac Memorijalnom centru dio je plana koji je najavio Duraković

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić još jednom je šokirao javnost teorijama zavjere zbog posljednje odluke Visokog predstavnika u BiH da se Memorijalnom centru osigura mogućnost korištenja sredstava namjenjenih za ukop žrtava i u druge svrhe. Prema njegovom mišljenju kada je u pitanju Memorijalni centar u Potočarima mnogo toga je od samog početka nametnuto.

- Prije svega nametnuta je ideja, zatim lokacija, onda su nametani i zakoni koji su RS-u oduzeli nadležnost pa imamo situaciju da se mogu stvari rješavati bez RS-a. Ni jedan Visoki opredstavnik nije popravio stanje u BiH, samo su produbljivali razdor među narodima. Uvjek su stajali na stranu jednog naroda. Visoki predstavnici iz zemalja koje su u prošlosti činile genocide sada nama nameću tezu, rekao je Grujičić.

Intervencijom Visokog predstavnika osigurano je 6 miliona maraka za rad Memorijalnog centra. U RS smatraju da će biti špekulacija s tim novcem jer nije samo namjenjen za održavanje objekata u Potočarima.

- Na ime žrtava Srebrenice su povučena ogromna sredstva na osnovu kojih su se mnbogi obogatili. BNajmanje tog novca je stiglo u Srebrenicu. Mnogi su se gradovi obogatili na žrtvama Srebrenice, smatra Grujičić.

Za Grujićića ovo je odluka nelegalnog Visokog predstavnika u BiH, kojom se samo pokazuje da prijatelji pomirenja u BiH ne poštuju srpske žrtve. U tom kontekstu istakao je činjenicu da brojna srpska udruženja često nemaju novca za obilježavanje datuma stradanja.

- Primjetili ste da su tanmo glavni donatori SAD i Engleska koji su najveći neprijatelji srpskog naroda. Vjerujem da je ova odluka davno pripremljena i da će kako je najavioo potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković ta sredstva biti iskorištena za izdvajanje Srebrenice iz RS-a.

Ipak je priznao da Srebrenica od radaemorijalnog centra ima koristi jer se zapošljavaju ljudi, s tim da mu je kaže nepoznanica da li se zapošljavaju samo ljudi iz Srebrenice.

Povezani članci