Društvo

KRALJ MESA IZ SNSD-a: Državi i povjeriocima ostao dužan 7,6 miliona KM

Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu, nakon više od 13 godina okončao je stečaj u mesnoj industriji „Čolović“ iz Sokoca, u vlasništvu  dugogodišnjeg lokalnog funkcionera SNSD-a Mirka Čolovića, koji je državi i povjeriocima ostao dužan skoro 7,5 miliona maraka.

Stečaj je otvoren u martu 2010. godine kada su povjeriocima priznata potraživanja da bi godinu dana kasnije bilo održano izvještajno ročište. 

Tek 2015. godine stečajnom upravniku je data dozvola da pronađe vještaka za procjenu imovine, kao i da pokreće stečajne i upravne postupke.

Dvije godine kasnije, odnosno 2017. godine zemljište i zgrada su procijenjeni na oko 680.000 maraka, a pokretna imovina na 194.000 KM.

Nakon sedam licitacija sva imovina je prodata za 200.000 maraka i predata kupcu u posjed.

Međutim, to nije bilo dovoljno da se pokriju troškovi stečaja kojeg su pratili brojni sudski postupci, a povjerioci nisu bili zainteresovani da ga oni dalje finansiraju.

 „Stečajni upravnik je 8. novembra obavijestio sud da u stečajnoj masi nema gotovinskih sredstava za namirenje troškova postupka te da nema zainteresovanih za nastavak postupka, kao i da su se stekli uslovi za zaključenje stečajnog postupka“, stoji u rješenju suda.

Zakonom o stečajnom postupku propisano je da se stečaj zaključuje ukoliko stečajna masa nije dovoljna za pokriće troškova stečajnog postupka ili ukoliko neko ne uplati novac za nastavak.

 Podsjećamo, Čolović je bio odbornik u Skupštini opštine Sokolac, ali i zamjenik načelnika. Upamćen je po tome što je 2012. godine iz pištolja ranio sebe i tadašnjeg direktora sokolačkog Šumskog gazdinstva “Romanija” Bojana Tošića na slavi komandira policijske stanice.

U novembru 2016. godine je uhapšen zbog sumnje za poresku utaju, a predmet pretresa bila je upravo propala mesna industrija.

Povezani članci