Društvo

MJERE ZABRANE ZA DODIKA: Vijest koja je uzburkala javnost

Vijest da Tužilaštvo BiH u optužnici protiv Milorada Dodika, predsjednika RS, zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika kojeg RS ne priznaje traži da se njemu zabrani političko djelovanje na deset godina mnoge je obradovala. Čini se uzalud jer ubrzo se pokazalo da vijest nije tačna, ali se mjere mogu tražiti.

Želje su jedno, a realnost nešto sasvim drugo. Čini se da je N1 ishitreno pustio vijest da Tužilaštvo BiH traži izricanje mjera zabrane obavljanja funkcije predsjednika RS i zabrane obavljanja bilo koje javne funkcije u skladu sa odredbama Krivičnog zakona BiH.

Međutim, ovi navodi nisu tačni. Kako javlja portal Istraga, da su mjere zabrane predložene, Sud BiH bi morao zakazati ročište na kojem bi taj prijedlog bio razmatran.

Tužilaštvo BiH je predložilo da se Dodiku, ukoliko bude pravosnažno osuđen, zabrani političko djelovanje, što je u skladu sa odredbama Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo OHR. 

Dakle, nikakve mjere zabrane nisu predložene. Zabrana političkog djelovanja bi morala biti izrečena ukoliko Milorad Dodik bude pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu. U slučaju uslovne osude ta zabrana ne bi mogla biti izrečena. 

Podsjećamo, Dodiku kao i Milošu Lukiću, vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika RS, na teret se stavlja to što su odbili da izvršavaju odluke visokog predstavnika.

Prema navodima optužnice, Dodik je, potpisujući Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa u Republici Srpskoj, svjesno prekršio odluku, kako se navodi, visokog predstavnika iako je, dodaje se u optužnici, bio svjestan da su te odluke u BiH obavezujuće u skladu sa ovlašćenjima koja su mu data Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma.

Branilac predsjednika Srpske Goran Bubić ranije je rekao da je potvrđivanjem optužnice protiv Dodika i Lukića Sud BiH uvučen u pravosudni "živi pijesak".

Povezani članci