Društvo

BURA U MOSTARU: Branitelji traže ostavke, na meti i Čović

"Ako ne dođe do smjene ministra unutarnjih poslova zahtijevamo smjenu predsjednika vlade HNŽ-a. Ako ne dođe do smjene ministra (ili predsjednika Vlade) zahtijevamo ostavku Predsjednika HNS-a", istaknuli su iz Udruge.

"Zgroženi smo do nevjerice objavljenim fotografijama na kojima su vidljive uramljene fotografije poginulih branitelja specijalne policije HR HB uz kontejnere sa smećem s očiglednom nakanom njihova nečasnog udaljavanja s počasnog mjesta u namijenjenu im sudbinu", navode iz Udruge Hrvatska zvona.

Kako ističu, osobe koje su to napravile, kao i one koje su izdale takav nalog, izgubile su ljudsko dostojanstvo, a po njihovom dostojanstvu i žrtvi mrtvih (i živih) branitelja ovim činom pljuju i gaze.

"Zbog dostojanstva mrtvih i živih branitelja nužno je da osobe odgovorne za funkcioniranje institucija snose odgovarajuće posljedice. Iz navedenih razloga u ime udruge Hrvatska zvona (i ogorčenih građana) zahtijevamo smjenu ministra unutarnjih poslova HNŽ-a. Ako ne dođe do smjene ministra unutarnjih poslova zahtijevamo smjenu predsjednika Vlade HNŽ-a. Ako ne dođe do smjene ministra (ili predsjednika Vlade) zahtijevamo ostavku Predsjednika HNS-a", istaknuli su iz Udruge Hrvatska zvona.

Podsjetimo, fotografije poginulih branitelja pripadnika MUP-a u utorak su pronađene pored kontejnera za smeće u mostarskom naselju ''Rudnik''. Reakcije udruga se nižu, a među prvima su reagirali iz Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskoga rata Mostar (HVIDRA), Udruge specijalne policije "Munje" Mostar te Udruge udovica poginulih Hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu Mostar, kao i Udruge roditelja poginulih Hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu Mostar.

MUP Hercegovačko-neretvanske županije provodi istragu radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti oko pronalaska panoa s fotografijama poginulih pripadnika MUP-a HR HB pored kontejnera na odlagalištu otpada u naselju Rudnik u Mostaru koja će, kako kažu, pokazati radi li se o nemaru, krajnjoj nepažnji ili pak namjeri.

"Uprava policije, koja je jedino ovlaštena provoditi zakonom propisane mjere i radnje, već provodi opsežnu istragu radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti ovog nemilog događaja. Istraga će obuhvatiti radi li se o nemaru, krajnjoj nepažnji ili pak namjeri", kažu iz MUP-a HNŽ-a.

Dodaju kako su panoi s fotografijama izrađeni i postavljeni u ratu i neposredno poslije rata u zgradi Policijske uprave Mostar te da su potpunom integracijom hrvatskog i bošnjačkog dijela MUP-a HNŽ-a, panoi sa slikama sklonjeni.

"MUP HNŽ iskreno suosjeća s obiteljima poginulih pripadnika policije i razumije reakcije javnosti te će isti nakon provedenih istražnih radnji biti u potpunosti obavješteni", dodaje se u priopćenju.

O događaju se oglasio i premijer HNŽ-a Nevenko Herceg koji je najoštrije osudio ovaj čin, istaknuvši kako se njime na ljudskom razumu neshvatljiv način vrijeđa čast i ugled poginulih branitelja te na posebno bolan način otvaraju rane obiteljima poginulih.

Na tomu tragu, predsjednik Herceg danas je od mjerodavnih u MUP-u HNŽ-a zatražio da se žurno poduzmu sve potrebne radnje kako bi se pronašli počinitelji ovoga nedjela i o svemu poduzetomu izvijesti javnost.

Predsjednik Herceg je, također, jučer i danas na ovu temu obavio razgovore s čelnicima udruga proisteklih iz Domovinskoga rata te obećao kako će do kraja ustrajati u rasvjetljavanju ovoga događaja, pronalasku počinitelja i utvrđivanju odgovornosti, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Povezani članci