Društvo

CESTA SMRTI U BIH: Državni i ministar iz RS-a sve znaju osim kad će početi radovi

Izgradnja mosta i pristupnih cesti prema graničnom prijelazu Hum - Šćepan Polje zajednički je prioritet, potvrdili su na sastanku u Sarajevu ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Bosna i Hercegovina je budžetirala sredstva za izgradnju mosta, a u saradnji s Ministarstvom saobraćaja i veza RS kao i Vladom Crne Gore se intenzivno radi na osiguravanju sredstava za izgradnju i rekonstrukciju pristupnih cesta sa obje strane granice.

- Taj putni pravac je u katastrofalnom stanju, a riječ je o magistralnom putu koji povezuje dva glavna grada, Sarajevo i Podgoricu. Napravljen je značajan iskorak na kompletiranju dokumentacije i aktivnosti u cilju osiguravanja sredstava za izgradnju ceste čiji početak izgradnje očekujem u svom mandatu. Ono što me ohrabruje jeste postojanje političke volje na svim stranama koje u izgradnju trebaju biti uključene. Kako crnogorske, tako i naše strane uključujući i entitetski i državni nivo vlasti, rekao je ministar Forto.

O no što nije rečeno je kada će se s priče i dobre volje preći na konkretne aktivnosti. Ljetos je i predsjednik RS-a obilazio rafting kampove na Tari, kojima je umjesto ceste što im život znači ponudio samo hladan tuš.

Mnogi lokalni i šumski putevi uređeniji su, širi i sigurniji od dionice puta Foča-Šćepan Polje koji je ujedno dio međudržavnog puta Sarajevo-Podgorica. Put je u zimskom periodu jedva prohodan, a i tokom ljetnih mjeseci vozila se teško mimoilaze, širina puta je neadekvatna, a iako se put nalazi uz provaliju ne postoji zaštitna ograda. Na ovoj dionici česta je i erozija zemljišta, a zbog velikog broja saobraćajnih nesreća put se često naziva i putem smrti.

Ovim putem, prema podacima iz Granične policije BiH prošle godine je prošlo 321.265 osoba.

Na sastanku je razgovarano i o izmjenama prostornog plana Brčko distrikta od kojeg zavisi izgradnja dvije autoceste Tuzla - Orašje i Doboj - Bijeljina, kao i novog mosta Brčko - Gunja.

Povezani članci