Vaše priče

VASKOVIĆ UPOZORAVA: Kiparski scenario za BiH, Dodik je porešao Rubikon

Milorad Dodik prešao je “Rubikon” donošenjem Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske. Na taj način otpočeo je secesiju Republike Srpske od BiH i nikakvo minimiziranje ili čak eventualno poništenje tog Zakona tu činjenicu ne mogu osporiti niti promijeniti, piše na svom blogu novinar Slobodan Vasković, te dodaje:

-Dodik je, ranije, predvidio i međustanicu ka potpunoj secesiji, što je situacija koja bi se mogla okarakterisati kao “Kipar na Balkanski način”, odnosno, kako je Dodik nazvao - “nezavisna Republika Srpska u okviru BiH”.

Već sada je vrlo blizu “Kiparskog stanja”, a sudeći prema njegovim izjavama ne misli stati, već nastaviti. Sigurno ga u tome neće zaustaviti ničija saopštenja, ma kako ošto intonirana bila. Prelaskom “Rubikona”, Dodik je “Kocku Bacio” Zapadu u lice, pri tom ih veoma snažno udario otvoreno rušeći državu BiH. Udariće i oni njega, nema tu dileme, ali je pitanje kojom snagom?!

Bude li to kao i u ranijim slučajevima, onda će svi u BiH morati i dalje prolaziti novi i novi i novi krug pakla već uhodanom stazom beznađa i straha. Ko sa nje pobjegne, sretan je samo zbog toga što je umakao iz te višededecenijske klopke, vješto smišljene kao beskrajni krug poništenja svake nade u normalan život. Istina, Dodik bi se ranije uvijek zaustavljao na obali “Rubikona”, nikada ga ne prelazeći.

Ovaj put je to učinio. Zato bi i odgovor morao biti politički mnogo, mnogo drugačiji, snažniji, efikasniji nego ranije, zaključio je Vasković.

Povezani članci