Vaše priče

UGLEDNI BANJALUČANIN IZ ŠVEDSKE: Ovakav cirkus nije zabilježen u historiji grada kojim vlada ološ

Redakciji portala Ljudski.ba javio se ugledni Banjalučanin iz Švedske Edin Osmančević u namjeri da prokomentira najnovija događanja u negovom rodnom gradu.

Osmančević miting u Banjaluci naziva „Međedima“ koji opet orgijaju krajiškom ljepoticom.

Onomad nekih davnih 60-ih i 70-ih kada sa spoznavao svijet oko mene, cirkus za dijete tog vremena je bio atrakcija a kad bi se ulicom Danka Mitrova u Banjaluci a koja danas nosi ime Stepe Stepanovića, koji uzgred budi rečeno nema nikakve veze sa Banjalukom, vodio medvjed da pleše vezan lancem za gubicu, bio sam uplašen od straha da se otrogne ali i fasciniran njegovim „plesom“, kaže Osmančević.

Naravno u ono vrijeme nisam mogao da shvatim patnju kroz koju je jadna životinja prolazila ali i čovjeka kojem je „ples medvijeda” bio osnovni izvor prihoda koji mu je omogućavao da preživi!

Danas se pitam kako je bilo moguće u to vrijeme da se ljudima da dozvola kako bi „medvjedom” uveseljavali raju? Danas imam puno više razumijevanja za jadnu životinju koja je patila ali i čovjeka koji ga je vodio i bio diskriminiran u našem društvu!

Danas ulicama Banjaluke nema medvjeda koji plešu ali ima “međeda” koji se okupljaju na Trgu Krajine koje je Dodik pozvao na miting zbog rezolucije o Srebrenici!  Ovakav cirkus nije zabilježen u historiji grada kojim vlada ološ!

Protestovat će međedi- vlastodršci držati prigodne govorancija u kojima sve blješti od krupnih riječi i izraza kao što su sloboda, ponos, čast, bili smo na pravoj strani, velika pobjeda, kralj oslobodilac, ujedinitelj;

I mase laži o Srebrenici koje vrijeđaju pamet!

Zar neki može i da posumnja da današnji protes nije moralni ponor onih koji su rehabilitovali fašističkog kvislinga Dražu Mihailovića i proglasila ga borcem protiv fašizma, oni koji su rehabilitovali četničku ideologiju, a one koji su tu ideologiju krvi i tla sprovodili u djelo tokom devedesetih, za šta su osuđeni u Hagu, proglasila nacionalnim herojima. Kako da slave odluke Antifašističkog vijeća oni koji su podržavali fašističku praksu Ratka Mladića i Radovana Karadžića? Kako da slave dan ukidanja međunacionalne mržnje oni kojima je ta mržnja duševna hrana?

Ne čudite se onda kada jedan trinaestogodišnjak u Beogradu ubije školske drugare ili zločinacu iz Mladenovca! Ne čudite se kada nam ubiju dijete od tri godine u Boru pa se tijelo ne može naći! Ne čudite se što Davor Dragičević traži PRAVDU ZA DAVIDA već 6 godina!

Odricanje od  istine u Srebrenici, Tomašici, Batajnici, na Kosovu, i tekovina Narodno-oslobodilačke borbe i njenih heroja nas je i dovelo u ovo moralno i mentalno ništavilo u kojem trajemo već decenijama.

Medvjedima sloboda - “Međedi” u zatvor da im se zametne trag, poručio je Osmančević.

Povezani članci