Vaše priče

UGLEDNI BANJALUČANIN IZ ŠVEDSKE: O Drašku Stanivukoviću – sve najgore!

Ugledni Banjalučanin u Švedskoj, Edin Osmančević, osvrnuo se na lik i djelo mlašahnog gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, koji ni po čemu ne zaostaje za politikom vladajućeg režima Milorada Dodika.

Osmančević je spas iz ratnog vihora Banjaluke, poput većine nesrpskog stanovništva grada na Vrbasu, pronašao u Skandinaviji gdje je napravio uspješnu poslovnu karijeru, ali nije odustao od svog rodnog grada. Ovoga puta otvoreno je progovorio o pošasti nacionalšovinizma koji isijavaju iz mladog gradonačelnika Banjaluke.

-O Drašku Stanivukoviću - sve najgore! Danas čitam u Slobodnoj Bosni naslov „Stanivuković pokazao pravo lice”. Pitam redakciju Slobodne Bosne koliko im to treba puta “da Stanivuković pokaže svoje lice”? Možda je on dobar jahač konja, skutera, možda je i on dobar da ga drugi “jašu”, ali od toga građani nemaju nikakvu korist!

Ono što može “ imponovati” kod ovog mladog čovjeka je doza nacionalšovinizma koja je prisutna u njegovom političkom djelovanju! Mene apsolutno ne iznenađuje njegova odvratna izjava “da je nedopustivo kažnjavanje onih koji brane Republike Srpsku i njenu imovinu". Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković, nekada žestoki protivnik Dodikovog režima, rekao je za RTRS da ne podržava uvođenje američkih sankcija vladajućim političarima bh. entiteta Republika Srpska.

Odakle količina toliko negativnog političkog naboja i nespremnosti da se objektivno sagleda težina i posljedice američkih sankcija?

Stanivuković je bio djete kada je Milošević svojom retrogradnom politikom zajedno sa drugim nacionalistima pocijepao SFRJ. Kao mladić rođen 90-ih Stanivuković je trebao da uči iz njegovih grešaka!

Njegova baka sa kojom je bio na ljetovanju i učio je da vozi scuter, trebala ga je zajedno sa njegovom roditeljima da nauči što se desilo u Srebrenici `95. u Banjaluci 92-95! Tražiti opravdanje da se genocid i protjerivanje nesrpskog stanivništva Banjaluke ne nalazi u knjigama historije koje je on izučavao ne može biti opravdanje!

Historija pamti velike ljude , one koji su svojim djelima služili čovječanstvu poput Nikole Tesle! Stanivuković je takođe jedna tragikomična figura koja osim populističkih igrokaza ne zna donijeti ništa bolje!

Milošević, Koštunica, Vučić, Dodik nisu ništa dobrog donijeli nikome pa ni srpskom narodu! Odveli su Srbiju na stranputicu jedne od najsiromašnijih i ekonomski najnerazvijenijih država Evrope. Njihova politika svesrpskog svijeta ih je izolirala od demokratskog svijeta, svela na užu Srbiju a sve je veće nezadovoljstvo Vučićevim politikom i u Vojvodini! Eno čak im je Bora Čorba poslije nacinalističkog divljanja po Srbiji “emigrirao” u Sloveniju! Da sam na mjestu Slovenaca nikad mu ne bi odobrio vizu i boravak u državi!

Da bi se razumio problem Srbije treba pročitati knjigu norveškog pisca Åsne Guldahl Seierstad ”Sa leđima protiv svijeta - jedan srpski portret /Med ryggen mot världen: serbiska porträtt”. U njoj se opisuje zašto Srbija leži debelo okovana ljušturom nacionalizma zarobljena mitom o svesrpskom svijetu. Srpski narod mora početi upotrebljavati svoj vlastiti mozak umjesto da svoju sudbinu stavlja u ruke raznih lidera- nacionalšovinista koji ih pričom o svesrpskom svijetu vode samo u sunovrat.

A Draško kao političar je upravo taj mentalni sklop političara koji će ostati upamćen po “jahanjima” , skuterima, sakupljanjem asfalta i pozorišnim komadima od kojih niko nema koristi!

Znanje se Stanivukoviću stiče čitanjem knjiga svjetskih književnika i naukom a ne gledanjem “Zadruga “!

Dok god mi građani ne budemo gradili državu BiH u interesu nas, dok god političari ne budu odgovarali za svoja djela i dok god ne budemo razvijali svijest o tome, imat ćemo žabokrečinu iz koje će “pjeniti” samo bijeda i čemer, poručio je Osmančević.

Povezani članci