Društvo

TKO JE KRIV ZA SRAMNI NAPAD NA ILIDŽI: Dva lica Banje Luke, nacionalisti došli na svoje

Huliganski napad na Ilidži za vrijeme trajanje nogometnog turnira vrijedno je svake moguće osude, baš kao i nedavno bušenje guma na automobilima sa srbijanskim registracijskim oznakama u Sarajevu.

Piše: HRVOJE KOVAČ (Ljudski.ba)

Naime, nakon incidenta koji se dogodio ispred hotela Hills, u kojem je jedan od roditelja djece iz Srbije uboden nožem, privedena su tri lica.

Ekspresnom akcijom sarajevske policije, tri počiniteljia napada koji je šokirao javnost uhićena su, a za ostalima se traga.

Svjedoci napada kazali su da su ih napali maskirani huligani s navijačkim obilježjima, prskali ih suzavcem i pokušali im oteti kupsku zastavu. FK Zvezdara, čiji su roditelji napadnuti, ostali su na turniru i nakon svega kazali kako će se ponovno vratiti u Sarajevo.

VIDI TKO TI KAŽE

Prva reakcija na huliganski napad u Sarajevu uslijedila je iz bh. entiteta Republika Srpska.

Reagirao je, vjerovali ili ne, gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković.

-Najoštrije osuđujem napad koji se desio na srpsku djecu i njihove roditelje u Sarajevu.

Svojim djelima svi moramo pokazivati spremnost da njegujemo odnose i suživot, zbog čega očekujem od nadležnih organa da učine sve da napadači budu adekvatno sankcionisani.

Pozivam sve relevantne političke faktore i "velike" borce za ljudska prava u Sarajevu da najoštrije osude napad i time pošalju poruku da ovakvi postupci pojedinaca ne smiju postati normalna pojava.

Svako ćutanje na ovakve događaje produbljuje svakako već duboki jaz između svih nas koji ovdje živimo, poručio je Stanivuković.

Inače, Stanivuković je poznat kao „oličenje njegovatelja dobrih odnosa i suživota“, što je do sada nebrojeno puta i dokazao, a imali smo priliku svjedočiti i ovakvim njegovim eskapadama.

990

No, nije Draško Stanivuković jedini koji doprinosi dizanju tenzija u regionu, relativiziranju fašizma i veličanju četničkih zločinaca, koje za posljedice imaju sramne napade poput ovoga na Ilidži.

To je upravo jučer učinio i veliki teniski as Novak Đoković ponosno objavivši selfie fotografiju iz Australije, koja je zgrozila svjetske medije, od Australije, preko Norveške pa sve do Japana.

78264604

Treba kazati i kako je na lice mjesta, neposredno nakon napada na Ilidžu stigla gradonačenica Sarajeva Benjamina Karić. Ona je razgovarala s gostima iz Beograda i ponudila im pomoć od strane grada.

-Naši prijatelji Beograđani, iz fudbalskog kluba “Zvezdara”, iako pogođeni napadom i strahom koji su preživjeli zbog svoje djece, ne odustaju od Sarajeva.

Uz puno povjerenje u institucije, ostali su u Sarajevu i učestvovaće na turniru do kraja.

Dajmo šansu sportu i prijateljstvu izmedju naših gradova i ljudi, poručila je Karić te dodala da osuđuje nasilje i kako je sigurna da će napadači odgovarati za učinjeno.

-Sarajevo je otvoren grad. Uvijek protiv nepravde i nasilja, bez obzira odakle dolazi. Zastitnik čovjeka, života i slobode. I večeras dižemo glas protiv nasilja u odbrani čovjeka i ljudskih vrijednosti.

Svi naši gosti su dobrodošli. Tako je uvijek bilo i uvijek će biti, zaključila je Karić.

benja 1

Gotovo u isto vrijeme oglasio se i potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović.

- Bez dileme osuđujem sve ono što se dogodilo u Sarajevu gdje su maskirani huligani napali roditelje djece iz Srbije koja učestvuju na sportskom događaju.

Siguran sam da će nadležne bezbjednosne institucije BiH učiniti sve da se počinioci pronađu i kazne.

Nažalost sve se ovo događa na dječijem sportskom turniru.

Pozivam “velike” političke patriote iz Bosne i Hercegovine i Srbije ako imaju obraza da se ne oglašavaju, jer ovo je posljedica vaše “patriotske” politike više od dvije decenije.

Ovo sve je posljedica vaših nacionalnih interesa, vaših ratnih pokliča i zastava, posljedica vaših interesa koje krijete iza nacionalizma i fašizma.

Nisu kriva djeca, nego vaše bolesne politike i roditelji koji glasaju za vas.

Ćutite večeras, ako malo obraza imate, a neka institucije rade svoj posao i rasvijetle ovaj događaj, poručio je Mijatović.

I doista, nitko od od stranačkih lidera niti riječ. Nitko da osudi vandalski napad na roditelje djece iz Srbije. Ušutile se nacionalne poglavice koje godinama unose nemir i šire mržnju među građanima.

Ono što nam u ovom trenutku treba su fotografije i imena onih koji su probušili gume turistima iz Srbije u Sarajevu, imena i fotografije maskiranih napadača na Ilidži, da jednom za svagda stanemo u kraj ovakvim slučajevima. To će ujedno biti i dokaz da iza svega ne stoje Sarajlije nego pojedinci s imenom i prezimenom.

Sarajevo je otvoren grad, a svaki ovakav pojedinačni nasrtaj na drugog i drugačijeg je napad na svakog stanovnika Sarajeva, ali i prilika nacionalnim poglavicama i širiteljima mržnje za nove političke poene.

Povezani članci