Društvo

PROLJEĆE STIŽE LIDL JE SVE BLIŽE: Njemačka kompanija tiho ulazi u BiH, Bingo dobija konkurenciju

Njemačka kompanija Lidl u tajnosti gradi objekte u BiH i ne želi davati medijima nikakve informacije.

Mediji su otkrili da Lidl gradi objekte u Sarajevu i okolini, a poznato je da svoje objekte grade iz temelja a ne kupuje postojeće, jer žele da svi njihovi objekti budu istog oblika i unutrašnjeg rasporeda.

No, zanimljivo je da Lidl nema nijednu nekretninu u Sarajevu registriranu na svoje ime, no gradnja ili priprema gradnje nekih objekata je odavno počela.

Interesantno je da su vlasnici ovih parcela domaće kompanije koje izvode gradnju. Pretpostavka je da te kompanije imaju ugovore s Lidlom da u im po okončanju radova predaju gotove objekte.

Takav bi mogao biti slučaj u sarajevskoj općini Novi Grad, gdje je počela priprema terena za gradnju Lidlovog objekta na zemljištu nekadašnjeg Energoinvest TDS-a, nekoliko stotina metara dalje od Bingo City Centra.

Ovo zemljište je kupila firma Neimari registrovana na Ilidži, a bavi se izgradnjom objekta, piše BiznisInfo.ba.

Osim toga, mediji su izvijestili da Lidl ima namjeru graditi objekat u Vogošći. Ovo je informacija koja se duže vremena spominje. Prema toj informaciji, objekat bi se trebao graditi na ulazu u Vogošću iz pravca grada. No, ni to zemljište o kojem se priča nije u vlasništvu Lidla već jedne domaće kompanije.

Također se uveliko govori o tome da Lidl gradi veliki distributivni centar, glavni za BiH, na području općine Kiseljak, pored autoputa.

No, vlasnik ove parcele i formali investitor je kompanija MT Projekt iz Širokog Brijeg, a radove izvodi Bossil.

Nije poznato zbog čega se njemačka kompanija odlučila za ovakvu taktiku ali je sigurno da će domaće kompanije profitirati.

Povezani članci