Društvo

TUZLANSKI MILIONER NE POSUSTAJE: Nakon što ih je preuzeo "Bingo" bh. kompanija u velikoj ekspanziji

Kompanija “Ingram” d.d. Srebrenik je u 2022. godini uspješno kompletirala implementaciju strateškog plana razvoja, sa ciljem uvođenja novih proizvodnih programa, što je vodilo povećanju kvalitete proizvoda, širenju na nova tržišta i suštinskom procvatu kompanije.

Čitav proces je pokrenut u maju 2018. godine, kada je najveća poslovna grupacija Bingo Group postala većinski vlasnik ove izuzetno važne kompanije za “srebrenički kraj”.

Snažan investicijski zamah u razvoju Ingrama je time išao dosta lakše, jer su uložena značajna finansijska sredstva kako bi se poslovanje kompanije, ali i uslovi rada unaprijedili.

Samo u izgradnju fabrike betonske galanterije, koja zauzima površinu od 3.500 m², i nabavku automatizovane linije za proizvodnju betonske galanterije, većinski dioničar “Bingo” je investirao 10 miliona KM.

– Prva ulaganja su bila u mehanizaciju i droblična postrojenja koja su bila u znatno lošem stanju, a u 2022. godini investicije smo usmjerili u izgradnju objekta za betonsku galanteriju u kojoj se nalaze automatizovane mašine koje proizvedu oko 800 do 1000 metara kvadratnih raznih elemenata, pa se tako u jednoj smjeni danas proizvede šest puta više nego je to bilo ranije – istakao je Zlatko Djedović, direktor Ingram d.d. Srebrenik.

Danas, nakon “Bingo” investicije u “Ingram” d.d. Srebrenik, ova kompanija upošljava više od 180 radnika u tri organizacione jedinice: rudnik krečnjaka, fabrika krečane i fabrika betonskih elemenata. Proizvodnja kamenog agregata u kamenolomu iznosi oko 800.000 tona na godišnjem nivou.

Trend kontinuiranih ulaganja u kompaniju Ingram se nastavljaju i u narednim godinama, a namjera je unapređenje postojećih kapaciteta i postizanje veće efikasnosti.

Firma “Ingram” d.d. Srebrenik osnovana je 1961. godine kao željeznički kamenolom. Prve aktivnosti eksploatacije kamena na kamenolomu “Drenik” u Srebreniku počele su 1959. godine. Na početku svog rada “Ingram” d.d. Srebrenik bio je orijentisan samo na proizvodnju tucanika za izgradnju i održavanje željezničke i putne infrastrukture.

Nakon prve decenije rada, firma početkom 70-tih godina otvara Fabriku kreča i Fabriku betonskih proizvoda.

Povezani članci