Politika

VELIKE GAZDE, VELIKE OPTUŽBE: SDA opet u igri, pomažu li joj privredni giganti

Prebrojavanje još traje. SDA slavi izbor njenih delegata u Dom naroda F BiH iz TK i Posušja. Pred nama je izbor delegata u ZDK, a iz tog kantona stižu vijesti da su milioni u igri za vlast.

U ZDK je konstituisana Skupština, ali je pečat zaključan. Osmorka ima 18 ruku, na njenoj strani je i DF. Sve to ne garantuje da će većina opstati. Press medija portal blizak NIP-u prenosi vijest da su vlasnici Binga Sead Džombić i AS Company Suljo Hrvić odriješili kesu kako bi SDA zadržali u vlasti..

- Danas u Tešnju pokušavali kupiti zastupnicu NES-a, večeras u Zenici nude novac drugim zastupnicima iz koalicije BHI KF-SDP-DF-NIP-NS-HDZ, vijest je koja se munjevito širi među ljudima, objavljeno je sinoć na društvenim mrežama.

Predsjednik NIP je sinoć najavio brzo formiranje vlasti iako SDA pokušava da to opstruira. Rekao je da su njihovi igrači u Posavini, zenici, Krajini, nude, prijete, lobiraju.

- Dok smo mi pisali programe, planove, pravili koalicije, oni su “završavali” preletače u TK, BPK, večeras traže nove žrtve i vrište da vlast ne smije bez njih. Baš zato što pokazuju kakavi su, ova vlast mora bez njih i niko sa njima neće.Istrage o kupovini preletača se vode, biće značajno intenzivirane odmah nakon uspostave vlasti, napisao je Konaković.

U međuvremenu na društvenim mrežama onih koji su bliski SDA dijeli se slika Bakira Izetbegovića na kojoj piše prebrojali smo se, 13, 14...

Ranije je upravo Izetbegović najavio da će danas i sutra biti dan D u BiH. SDA vjeruje da će ako bude imala većinu u Domu naroda F BiH HDZ promjeniti partnere. 

- Ništa, sa njima u koaliciju ne želi niko, nemaju ni blizu potrebne većine za potvrdu svog prijedloga u Domu naroda, nemaju ni blizu većinu u Predstavnickom domu Parlamenta FBiH, to već sutra možete vidjeti. U klubu Srba u Domu naroda PFBiH imaju 5 delegata SDA i DF, u klubu Ostalih 3, u klubu Hrvata vjerovatno 0.Da , dobro ste pročitali, u klubu Hrvata DF i Sda zajedno nula (0).Sve skupa u Domu naroda imaju ispod 20 mandata, 41 je potrebna većina.U Predstavničkom domu imaju 38, većina je 50, napisao je Konaković.

U međuvremenu je predsjednik SDP-a pojasnio javnosti kako će u vlast na državnom nivou bez obzira na broj delegata u Domu naroda morati i SNSD. Jednostavno tako hoće HDZ.

 

Povezani članci