Vaše priče

PULJIĆ NAJAVLJUJE: Sankcije za četvorku iz F BiH, ima i poruku za Dodika

Ne stišavaju se reakcije nakon mitinga u Banjoj Luci zbog najave usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama. Sve je prokomentarisao i Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz New Yorka, koji se osvrnuo i na Dodikovu izjavu:

 "Kaže Dodik: 'Kada ćemo otići iz BiH? Kada se steknu uslovi. Valjda će i Donald Trump pobijediti pa da se promijene okolnosti'. Mene zanima šta ćete ako Trump izgubi? Ostajete i dalje u BiH? Dođe mi da počnemo navijati za Trumpa", naveo je Puljić na X-u.

Puljić je naveo i to da je "sutra (danas, op.a) treći petak u mjesecu kad američko Ministarstvo financija obično objavljuje sankcije za zapadni Balkan.

"Što li nas čeka? Možda ništa, a možda sankcije za četvorku iz entiteta Federacija BiH? Što li će biti? Tko zna, krhko je znanje? Jedino je korupcija čvrsta", poručio je Puljić.

On se osvrnuo i na rezoluciju o genocidu u Srebrenici, te istup Ivice Dačića, ministra vanjskih poslova Srbije:

"Kaže Dačić da je na sinoćnjoj prezentaciji uloženo 'mnogo primedbi' na originalani tekst rezolucije o Srebrenici. Uložene su 4 primjedbe plus Kina se poslužila izrazom 'kontroverzno', misleći na cijelu situaciju. To su sve 'brojne primedbe'", naveo je Puljić te pojasnio da su 'primedbe' dale Srbija, Rusija, Sjeverna Koreja i Venecuela…

"Predstavnici tih zemalja su govorili i bili protiv rezolucije. Ima još zemalja koje su protiv, ali nisu sinoć iznosili svoje mišljenje niti primjedbe. Zato ih je na desetine iznijelo svoju potporu rezoluciji."

Naveo je da bi "plaćao Srbiji da im ministar vanjskih poslova bude Ivica Dačić".

 "Kaže on: 'Željka Cvijanović bi došla u UN ako dobije američku vizu.' Tako nas je podsjetio da je Cvijanović pod američkim sankcijama - i zbog negiranja genocida - pa ne može doći", napisao je Puljić na platformi X.

Osvrnuo se i na činjenicu da se u UN-u vodi "diplomatska bitka" da se ustanovi Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici dok se "u Sarajevu vodi teška da se dođe do karte za Brenin koncert koja je u ratu nosila uniformu onih koji su ubili preko 8.000 Bošnjaka", naveo je Puljić na X-u.

Povezani članci