Politika

KOLA KRENULA NIZBRDO: Ministrica priznala da je RS u problemima zbog sankcija

Ministrica financija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je u intervjuu da će Republika Srpska i dalje održavati financijsku stabilnost, te da će biti usvojen rebalans budžeta.

 

-Rebalans budžeta će se donositi. Procijenićemo da li će to biti septembar ili oktobar, ali sigurno će biti donesen, kazala je Vidovićeva za Srnu.

Ona tvrdi da je rebalans budžeta potreban jer direktni prihodi imaju značajniji rast nego što je planirano, ima dosta ušteda na troškovnoj strani, a indirektni prihodi su niži od planiranih.

  

Vidović je rekla da će se sigurno na kraju godine pokazati manji deficit nego što je planiran.

Vidovićeva je istakla da Republika Srpska uspijeva održati fiskalnu stabilnost, te navela da se uredno isplaćuju plate, penzije, socijalna davanja i sve ostalo što je poterebno iz budžeta. Ona je rekla da će se takvo stanje održati do kraja ove godine.

- U ovoj godini otplatili smo mnogo više duga nego što smo se zadužili. Zadužili smo se oko 380 miliona KM, a otplatili smo više od 750 miliona KM dugova, kazala je Vidović.

Ona je rekla da Republika Srpska definitivno ima problem zbog sankcija koje postoje, ali nisu nigdje javno objavljene.

 

- Nelegalni i nelegitimni takozvani visoki predstavnik poziva da investitori ne dolaze, jer navodno nije naša imovina, pa nemamo čime garantovati, kao i da se u nekim stranim ambasadama preisiptuju banke koje nas finansiraju. To su sve otežavajuće okolnosti za Republiku Srpsku. Bez obzira na sve to, održaćemo fiskalnu stabilnost, kazala je Vidović

- Stanje javnog duga je oko 33 odsto od BDP-a, a ukupnog duga blizu 40 odsto od BDP-a. Na kraju ove godine očekujemo da će ti procenti biti još manji, što znači da Republika Srpska apsolutno nije prezadužena, tvrdi ona.

Vidović je kazala da se vodi briga u vezi sa zaduženjem Republike Srpske i da se neće dozvoliti ni da se dođe blizu zakonske granice, a kamoli da se ona pređe.

- Mi smo mala ekonomija i na nas utiču mnoge stvari iz okruženja. Uvijek moramo biti u oprezu da ne premašimo dug koji možemo da vraćamo, izjavila je Vidović.

Povezani članci