Vaše priče

"KINGMAKER" ODLUČIO: Još samo da se "upakuje" Dodik

Eto i to se konačno desilo. Sjevnuli su blicevi, kamere su bilježile svaki pokret nasmiješenih lica, dok stavljaju potpise na netom isprintane dokumente... Čović još reče kako je to „povijesni trenutak“.

Piše: FARUK KAJTAZ (Izasecene)

HDZ BiH je tako kaznila SDA i prešaltala se prema „konglomeratu“ političkih stranaka, koji se odaziva na ime „Osmorka“. Čudnom društvancu bivših SDA-ovaca, starih SDP-ovaca i novih političkih pragmatičara. Mora se, a što se mora – nije teško!  

Prvo se malo u javnosti mudrovalo i otezalo, da bi sve na kraju odlučno zaokrenulo u krajnje očekivanom pravcu. Ni stranci nisu imali ništa protiv. Čak su i sami odlučno pogurali da se ova široka koalicija nekako sastavi, ali i zaživi.

Čoviću su namijenili ulogu „Kingmakera“ i on tu ulogu dosljedno provodi. Na njemu je izbor ko će i u kolikoj mjeri biti na vlasti.

Imena na američkoj „crnoj listi“ izgleda da ne važe za HDZ, a kako se čini ni za SNSD. Nacionalno-politički trijumvirat se demontira samo gdje se to može – u Sarajevu! Mostar i Banja Luka mogu mirno spavati. „Stranci“, izgleda, vole samo jake i one koji, bez obzira na sve - znaju o(p)stati na vlasti. One bez stvarne opozicije i uz postojanost vladanja, koja opasno konkurira Lukašenku i Putinu!

Mile na sva usta hvali Putina, Dragan o tome značajno i uporno šuti. Zapad u svemu tome ne vidi nekog velikog problema i pored svoje jasne podrške napadnutoj Ukrajini!? Ima li u tome logike? Naravno da nema, ali ima pragmatizma moći, a možda i nekih dogovora „iza scene“...     

Ponuđen je i razlog za ovo udruživanje „vode i ulja“ – desnog i lijevog – nacionalnog i građanskog i to pod egidom Sporazuma, čije ime neodoljivo podsjeća na političku terminologiju iz vremena samoupravnog socijalizma!?

Puni naziv Sporazuma HNS-a i „Osmorke“, naime, glasi: "Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. - 2026. godine". I „drugovi“ bi bili zavidni. Sporazum je naravno namjerno „široko skrojen“, kako bi u njegove okvire moglo stati sve ono što potpisnici zaista traže, a ne žele do kraja otvoreno i javno reći.


Dobro i šta kažu „Smjernice“? Sve je to stara priča iz domena lijepih očekivanja i nadanja. Novo je samo jasno i rokovima definirano i izraženo opredjeljenje da su mijenja Ustav FBiH i Izborni zakon BiH (opet)!?

Potpisnici se obavezuju da će u roku od šest mjeseci od uspostave vlasti na svim nivoima, provesti ograničene promjene Ustava BiH i usvojiti izmjene i dopune Izbornog zakona BiH prema odluci Ustavnog suda BiH i presudama Evropskog suda za ljudska prava. Ova mjera uključuje reformu koja će zaštititi prava prema odluci Ustavnog suda BiH, presudama Evropskog suda za ljudska prava (Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i domovi naroda) – stoji u dijelu Sporazuma.  

HDZ-u i Čoviću je to dovoljno da (opet) imaju alat preko koga može „cimati“, ovoga puta nove partnere.

Za uvjetovani izbor partnera u vlasti Čović je tražio i dobio sasvim konkretne stvari. Čak i sa preciznim rokovima! Šta je u cijeloj priči dobila „Osmorka“, osim načelnih stavova? Ima li šta u Smjernicama o - recimo...izjednačavanju statusa konstitutivnih naroda u oba entiteta ili pak nadležnostima Doma naroda u FBiH? Naravno da nema, jer Čović sigurno tada ne bi potpisao bilo kakav Sporazum!

Nema ni jasnih stavova oko formiranja vlasti na nivou države, ali su stvari tu sasvim jasne, samo što se o tome planski šuti. Nikšić već lamentira o tome kako će se Dodik „teško izbjeći“.

Dodik je „dao ruku“ Čoviću – Čović Nikšiću i Konakoviću...zaključak izvedite sami.

Teren se već sprema za tu koaliciju. Čović je očekivano, kao - po strani, jer se već itekako dobro zna šta on misli o SNSD-u i Dodiku. Obavezali su se da će HDZ BiH i SNSD ići zajedno...koalicijica nikada nije bila čvršća.

Vlast se sastavila i sada ima da vlada. Nema veze što je to „ekipa“, koja čak i u okviru vlastitih unutrašnjih koalicija nije riješila sva otvorena pitanja. Važna je samo vlast i ono što sa njom ide. Postali su partneri...

Biće, zato, vrlo zanimljivo vidjeti kako će se ideološki raznolika Osmorka postaviti kada Čović krene nakon „medenog mjeseca“ i raspodjele fotelja sa traženjem da se potpisano ispuni i realizuje.

Tu „dlakavu žabu“ tek treba da proguta „Osmorka“ i kako sada stvari stoje već su otvorili usta. Preostao je samo još taj najneugodniji trenutak – gutanja, ali to će nekako „predeverati“.

Sve u interesu budućnosti...You Shook Me All Night Long!

 

 

Povezani članci