Vaše priče

FORTO SE OPROSTIO OD KS: Pohvalio se povećanjem nataliteta, sada slijedi posao na državnom nivou

Sada već bivši premijer KS Edin Forto oglasiop se nakon imenovanja na poziciju državnog ministra. njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

U politiku sam ušao 2009. godine motiviran isključivo željom da popravim kvalitetu života u Sarajevu. Sjećam se da su me u najvećoj mjeri frustrirale redukcije vode i stanje u kojem se nalazio gradski saobraćaj. Učlanio sam se u tada novoformiranu Našu stranku. Vjerovao sam u čestitost, nekompromitiranost i kompetentnost ljudi koji su pokrenuli njenu priču i nisam pogriješio.

Skoro deceniju kasnije, kao premijer Kantona bio sam dio tima zaslužnog što će Sarajevo dobiti gradski saobraćaj kakav imaju druge evropske metropole, što će po prvi put tramvajem grad biti uvezan s Hrasnicom, a ponovo, nakon rata, trolejbusom s Vogošćom. Posebnu radost stvara mi činjenica da na isteku mog mandata dolaze vijesti o povećanju nataliteta u Kantonu Sarajevo što se, između ostalog, dovodi u vezu s naknadom porodiljama koja iznosi preko 12.000 KM do bebinog prvog rođendana. Sva djeca imaju uslove da pohađaju predškolski odgoj, što je najvažnije za njihovu pravilnu socijalizaciju, a mladi dobivaju nikad veće subvencije za kupovinu prvog stana.

Ono što posebno moram naglasiti je borba protiv korupcije u kojoj Kanton Sarajevo prednjači u odnosu na druge nivoe vlasti i dijelove države zahvaljujući zakonima koje smo usvojili i tijelima koja smo formirali u periodu dok sam bio premijer. Isto zadovoljstvo iskazujem i kada je u pitanju poštivanje ljudskih prava, što je vrijednost koju sam osjećao i za koju sam se zalagao kao premijer KS.

Nabrojao sam dovoljno da mogu reći da je Sarajevo bolje mjesto za život sad kad odlazim s pozicije premijera nego što je bilo kad sam na tu poziciju došao i osjećam zahvalnost prema ministrima i ministricama Trojke, kao i drugim saradnicima i saradnicama, bez kojih bi napredak bio nemoguć… a ništa bez pohvala, kritika i sugestija koje su dolazile od građanki i građana, stručne javnosti i civilnog društva.Zahvaljujući putu političkog djelovanja koji je trasirala Trojka, koja ostaje na vlasti u Kantonu Sarajevo, ne sumnjam da će sljedeća Vlada, koja će uskoro biti imenovana, još više unaprijediti kvalitetu života u našem gradu te da će se sljedeći premijer ili premijerka moći pohvaliti s više dobrih stvari nego ja sada.

Za četiri godine, na kraju mandata, želim da polje saobraćaja i komunikacija bude unaprijeđeno. Želim pokazati da naša zemlja može bolje. I dalje ću građane posmatrati kao svoje poslodavce. Dat ću sve od sebe da svako u BiH na neki način osjeti dobrobit od onoga što budem radio, a radit ću savjesno i u najboljoj vjeri.

Povezani članci