Politika

DRŽAVA MOŽE BEZ HDZ-a: Čoviću i Dodiku fali ruku, građanske stranke na ispitu

I pored Christiana Schmidta HDZ može da se u BiH ne pita. Nije ovo stih neke satirične pjesmice, ovo je realnost koju najozbiljnije trebaju saagledati prvenstveno građanski orjentirane političke partije, a sa njima i sve one koje se vole nazivati probosanskim.

Piše: Asim Baličević:

Danima lider HDZ-a isporučuje svoje uslove za formiranje vlasti u BiH. Očekivano prvo je Čović potencirao izmjene Izbornog zakona kako bi se dodatno cementirala volja „hercegovačkih tajkuna“. Političkim partijama iz Sarajeva je poručio da su poželjni oni koji osiguraju kontrolu nad Klubom Bošnjaka u Domu naroda F BiH što valjda pretpostavlja protivljenje reduciranju uloge ovog parlamentarnog doma i otklanjanje blokada.

Vrijeme je da se u ovoj državi konačno promjene uloge. Nacionalisti i separatisti bi trebali postati ti kojima se šalju fakture, a moguće je. Za to je prvenstveno potreban čvrst i principijelan dogovor SDP-a i DF-a kao građanskih političkih partija koje zajedno imaju veću snagu od SDA koja ovog puta sama ne može ispuniti sve želje HSZ-a i SNSD-a.
Iz HDZ-a znaju da žele mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a nedostatak vlastitog koalicijskog kapaciteta za njegovo izglasavanje bi se trebali potruditi budući partneri.Prio tome Čović je kategoričan da u koaliciji neće DF i njegovog predsjednika Željka Komšića mada sadašnji saziv Vijeća ministara BiH pokazuje kako njegova principijelnost pada kada se pritisne o zid. Za toliko željenu vlast HDZ-ovci su pokazali da mogu „trpiti“ DF-ovog ministra odbrane Sifeta Podžića.

Imajući u vidu da Dom naroda Parlamenta BiH ne sudjeluje u imenovanju Vijeća ministara BiH priča bi se mogla okrenuti i isto formirati bez HDZ-a, pa čak i bez SDA koja ima duplo više zastupnika od hrvatskih stranaka. Vrijeme je da se odgovornom i domoljubnom politikom iz Sarajeva pokaže kako budućnost BiH ipak ne ovisi od volje HDZ i neformalne organizacije HNS-a i njihovih talova s koalicionim partnerima. Bar nam blokade više nisu bauk, HDZ i SNSD su nas naučili da živimo s njima.

HDZ, SNSD sa svojim političkim satelitima i samom SDA ne mogu do potrebne većine za Vijeće ministara po mjeri Beograda i Zagreba. Trebaju im 22 ruke, a bez dodatne podrške iz F BiH to je nedostižno. SDP kao potencijalno najsnažniji nosilac građanskih vrijednosti u BiH, a posebno nakon istorijskog ulaska dva predstavnika građanskih opcija u Predsjedništvo BiH ima obavezu da državni interes stavi ispred bilo kakvih političkih kalkulacija. Sa Našom strankom građanske stranke iz F BiH imaju u Predstavničkom domu Parlamenta BiH snagu SNSD-a i HDZ-a. Osim toga predsjedavajućeg Vijeća ministara predlaže Predsjedništvo BiH, a nigdje ne piše da predloženi Hrvat mora biti iz HDZ-a.

SDP je konačno u prilici da se mudrom i odgovornom politikom nametne kao nosilac promjena, a ne samo kao sanduče u koje će mu partneri ubacivati listu želja za premijerske funkcije.SDA nema više snagu kao nekada, ali ne treba da je nezasluženo sačuvaju ni HDZ i SNSD. Možda je ovo posljednja prilika da se sa državnog nivoa ohrabre i politički protivnici Milorada Dodika da konačnu odbace nacionalizam i okrenu se rješavanju životnih problema građana, a oni su isti s obje strane entitetske linije.

Povezani članci