Vaše priče

BOSANCI U GAZI: Ambasadi svezane ruke, čeka se milost Izraela

Ukupno 23 državljana Bosne i Hercegovine nalaze se na području Gaze i čekaju evakuaciju njih i njihovih porodica. Oni su se javili Ambasadi BiH u Kairu koja pokriva i Palestinu.

Ambasador BiH u Egiptu Sabit Subašić je javio kakva je trenutna situacija u Palestini i šta će biti sa našim ljudima koji očajnički traže pomoć.

"Situacija je teška i neizvjesna. Zajedno sa OIM (Međunarodna organizacija za migracije, op. a.) pokušavamo pomoći tim našim ljudima", govori Subašić.

Dodaje da su u stalnom kontaktu sa Ministarstvom vanjskih poslova Egipta.

"Moj kolega iz Ambasade je u Ismailiji (grad u sjeveroistočnom Egiptu) koji se nalazi nedaleko od Refah graničnog prijelaza (jedini izlaz iz palestinske enklave Gaze) i čeka razvoj događaja kako bi prihvatio naše ljude.

Imamo i grupu sa mnogim zemljama koje se bore da evakuiraju svoje sunarodnike", kaže ambasador BiH u Egiptu.

Ističe kako se nadaju da će granični prijelaz Refah biti otvoren.

Gaza ima ukupno sedam graničnih prijelaza od kojih je šest pod kontrolom izraelskih vlasti. Samo je prijelaz u Refahu je pod kontrolom egipatske vlade.

"Egipat je uslovio otvaranje ako se dozvoli da humanitarna pomoć uđe u Gazu. Izrael za sada nije saglasan", objašnjava Subaši.

Podsjetimo, egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry rekao je da izraelska vlada tek treba zauzeti stav koji bi dopustio otvaranje graničnog prijelaza Rafah, između Egipta i Gaze.

"Egipat je imao za cilj održati prijelaz Rafah operativnim", rekao je Shoukry, nazvavši opasnom situaciju s kojom se palestinski narod suočava u Gazi.

Nakon što su Sjedinjene Američke Države sklopile dogovor u Kairu, prijelaz se trebao otvoriti kako bi se stranim državljanima omogućio prolaz kroz Egipat.

Deseti je dan otkako je Hamas izvršio napad na Izrael i otkad neprestano traje bombardovanje Gaze. Više od milion ljudi, gotovo polovina ukupnog stanovništva Gaze, raseljeno je.

Civili bježe na jug nakon izraelskog upozorenja da evakuišu sjeverna područja. Gaza proživljava humanitarnu krizu bez struje. Ponestaje i vode, hrane, goriva, a i medicinskih zaliha.

Povezani članci