Društvo

TURČALO UPOZORAVA: Nakon napada na bolnici u Gazi počela borba

Napad na bolnicu Al-Ahli u Gazi, u kojemu je u utorak navečer ubijeno stotine palestinskih civila, među njima i djece, pokazuje u suštini da u globalnoj sigurnosti pored sile ključnu ulogu igra borbu za kontrolu narativa, ocijenio je u razgovoru za Fenu ekspert za geopolitiku, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu dr. Sead Turčalo.

Po njegovim riječima, iako su početni izvještaji, čak i neke izraelski računi na društvenim medijima jasno pokazivali da je Izrael počinio napad, sistematična medijska strategija Izraela je uspjela prebaci krivicu na “drugu stranu” ili da dovede do nejasnoće kako je to opisano u nizu vodećih medija, naglašavajući moć narativa u modernom sukobu.

- Ne vidim da će ovaj zločin protiv civilnog stanovništva koji je počinjen u bolnici u Gazi utjecati na globalnu sigurnost osim da će osnažiti princip poznat još od Tukidida da “moćni rade ono što žele, a slabi trpe ono što moraju” u međunarodnim odnosima. Očigledno je da će i u ovom izraelskom disproporcionalnom korištenju sile u odgovoru na smrt civila u Hamasovom napadu u Izraelu, međunarodno humanitarno pravo biti zaobiđeno, a kolosalno nasilje i ubijanje civila opravdano samoodbranom po svaku cijenu - smatra Turčalo.

U suštini, istaknuo je, to ne mijenja globalne sigurnosti; ali perpetuiranje ove dinamike, gdje kontrola nad 'istinom' može opravdati gotovo bilo koju akciju, možda neće odmah promijeniti globalnu sigurnost, ali podriva povjerenje u bilo kakvu moć principa međunarodnog prava da se koristi u posredovanju i rješavanju sukoba.

- Izraelsko-palestinski konflikt nastavit će biti odnos poniženja i proizvodnje straha i zbog stravičnog stradanja civila emocionalno najnabijeniji konflikt, a tzv. islamski svijet u okviru geopolitike emocija će biti u konstantnom geopolitičkom lomljenju između Zapada i Istoka, dok će Palestinci stradati, a tzv. riješenje dvije države je već odavno daleko od bilo kakve realnosti - zaključio je dr. Turčalo.

Povezani članci