Vaše priče

BAJTAL JASAN I GLASAN: Politički cirkusanti i etno klovnovi neće donijeti bolju 2023. godinu

Sociolog i politički analitičar Esad Bajtal ne gaji puno nade da će 2023. godina donijeti puno toga dobrog. Sa političkim BHS cirkusantima, etno-klovnovima,trebaće nam puno, puno sreće za nešto bolje, ljudskije i veće GODINE NOVE '23. Sabe su nam šanse. Čak nikakve! Ali, nadajmo se! Ljudski je, poručuje Bajtal.

Zašto je tako? 

Živimo i svjedoci smo jednog tužnog i ružnog vremena: Vremena religioznih nevjernika. Vremena akademske prostitucije. Vremena politiziranog kriminala. Vremena kriminalizirane politike.Vremena materijalne i duhovne bijede.Odnosno, vremena vlastodržački združenog, crkveno-crvenog i lijevo-desnog nemorala. Naravno, čast rijetkim izuzecima kojiih je uvijek bilo i biće na sve tri BHS strane.Oni su razlog vječite nade u pravednije, bolje i neko ljudskije - sutra. Podržimo ih, napisao je Bajtal.

Imao je profesor bajtal i poruku onima koji slabe zločince i koji pravdaju zločine.

.Jedan jedini Duh je u svemu: u svakom od nas, u svakoj travci, svakoj bubici i svakom živom biću…Zar nas to ne obavezuje?DA!Jer, dostojanstvo čovjeka nije fiktivna, nego mobilna kategorija i praktično se potvrđuje tek iskazanom sposobnošću saosjećanja i empatičkog uvažavanja tuđe muke i patnje.

Puko moraliziranje o tome samo je deklarativna poza, etički surogat (“šuplja priča") i zgodan verbalni paravan pred ogledalom nečiste savjesti date zajednice.Ako zaista jesam čovjek, onda – svaka muka, i svačija muka jest i – moja muka; svaka patnja i – moja patnja.

Nema tuđe patnje. Sve patnje su moje. Kao čovjek, moram da patim zbog svake patnje.Ako me ne boli bol drugog – ko sam?Kamen, robot, stvar…?To je pitanje za sve one koji bestidno slave zločince i pravdaju zločine.

 

Povezani članci