Sport

VICO I PLAĆENICI VODE NAS NA DNO: Dosta je bilo, ostavke - odmah!!!

Predsjednik Nogometnog saveza BiH Vico Zeljković oglasio se nakon novog poraza reprezentacije na čijem je čelu.

Zeljković otkriva da je stav da je mnogo igrača trenutno višak u reprezentaciji, ali i da huligani primaju novac da prave nerede od grupa koje žele doći u NSBiH. Također istakao je da smatra da ga mnogi ne vole zbog njegovog “imena i prezimena”, šta god to značilo.

“Iza nas je veoma težak i neugodan poraz. Sigurno niko nije očekivao ovako lošu igru i rezultat. Dugo smo sinoć razgovarali selektor Milošević, direktor Misimović i ja i ovaj poraz je mnogo toga pokazao i otklonio mnogo dilema za budućnost. Utakmice protiv Luksemburga i Slovačke su za nas bile jako bitne, da se vidi ko može da nam pomogne u ostvarenju ciljeva. Ono što je jedino sinoć bilo dobro je da smo dobili dva igrača za budućnost. Ipak, vidjeli smo i da je mnogo igrača višak za reprezentaciju, da nemaju ni želju, ni volju, ni energiju, a neki koji su možda to i imali, nemaju potrebni kvalitet.

Imamo još Slovačku i sigurno će nakon te utakmice mnogo stvari biti jasnije stručnom štabu i sportskoj javnosti po pitanju realnih očekivanja pred baraž i sa kojim igračima možemo da napadnemo istorijski plasman na EURO.

Ponašanje pojedinaca, odnosno huligana, koji za novac koji dobijaju od interesnih grupa koje žele da dođu u savez, bacaju baklje u teren najoštrije osuđujem. Time niti pomažu igračima, niti će bilo šta postići osim što brukaju reprezentaciju i to mora osuditi svako ko racionalno razmišlja.

Razumijem nezadovoljstvo istinskih navijača, rezultati nisu onakvi kakve smo svi željeli. Sigurno ćemo znati povući poteze za naredni period i cikluse. Razumijem i one koji zbog složenosti prostora u kome živimo ne vole mene radi mog imena i prezimena. To mi je razumljivo i legitimno, a da li je normalno, to je već druga priča, koja nije fudbalska.

A reprezentacija je samo jedan segment kojim se Savez bavi. Od momenta mog dolaska na mjesto predsjednika Saveza, kada pričamo o rezultatima reprezentacije nismo se uspjeli plasirati kroz kvalifikacije na svjetsko prvenstvo u Katar, ali na kome smo u istoriji bili samo jednom. Ostvarili smo uspjeh osvajanjem prvog mjesta u Ligi nacija. Sada imamo neuspješne kvalifikacije, ali i baraž da ipak na kraju dođemo do uspjeha. Činjenica je da se nikada nismo plasirali na EURO, a ranije smo imali i bolje igrače i drugačiju atmosferu. U ovoj godini imamo 2-3 poraza koja su teška i sramna i nisu se smjela desiti. U prošlosti je bilo dobrih utakmica i pobjeda, ali onog najvažnijeg, plasmana na veliko takmičenje nije bilo, osim Mundijala u Brazilu.

Mi kao rukovodstvo Saveza nismo zadovoljni rezultatima i to niko ne ignoriše. Moram da podvučem da je naš zadatak stvaranje infrastrukture za domaći fudbal, što i radimo kroz razne projekte i što je vidljivo svakome ko to želi da vidi. Naravno, tu je i obezbjeđivanje uslova za sve naše selekcije i to radimo na najvećem nivou, u rangu najboljih evropskih selekcija, plaćamo avione, hotele, troškove dolaska igrača, kao i premije kada se napravi rezultat.

Idemo dalje. Hvala svima na podršci u ovim teškim trenucima. Za kritičare i one koji misle drugačije, fudbalski, pored ovih činjenica, takođe razumijem, pozdravljam i poštujem različito mišljenje i poglede.” navodi Zeljković.

DOSTA JE BILO

Nevjerojatno je da Zeljković, u čijem mandatu je reprezentacija BiH doživjela najveće blamaže u povijesti i za čijeg su mandata u samo godinu dana smijenjena tri izbornika i kroz reprezentaciju prodefiliralo 40-ak nogometaša sumnjivih igračkih kvaliteta, ne vidi sebe i svoje pobočnike kao glavne i odgovorne za sve što se dogodilo u Savezu i u reprezentaciji.

Nakon što su smijenjeni Faruk Hadžibegić, a nakon njega i Meho Kodro, koji se na klupi zadržao samo dvije utakmice, postavlja se pitanje zašto nije smijenjen Savo Milošević koji je dokazao kako nije zreo za poziciju šefa struke reprezentacije, i za čijeg je mandata reprezentacija u dvije utakmice primila 9 golova.

Milošević na klupi Zmajeva ima gori rezultatski bilans od Hadžibegića i Kodre zajedno, a očito da uživa povjerenje prvog čovjeka Saveza.

Zeljković pila naopako optužujući navijače da su plaćenici kojima smeta njegovo prezime (Milorad Dodik mu je ujak, op. Ljudski.ba), a za rezultatsku katastrofu ne vidi odgovornost sebe i svojih odanih klimogravaca, protiv kojih se, baš kao i protiv njega, vodi istraga u tužiteljstvu zbog trgovine utjecajem i zloporabe položaja prilikom izgradnje terena pod pokroviteljstvom UEFA-e.

Bilo kako bilo, jedno je sigurno – Zeljković je uspio ono što mnogi prije njega nisu. Rasprodaja ono malo ugleda reprezentacije se nastavlja, navijači su ogorčeni jer je nekadašnji ponos države postao kanta za napucavanje kojekakvim amaterskim reprezentacijama, a ključni igrači, htjeli mi to priznati ili ne, već provode tihi bojkot, pa se zbog „iznenadnog“ umora, „povreda“ i „bolesti“ ne odazivaju na pozive novog selektora, kojeg u Srbiji zovu, vjerovali ili ne –„Sava- drvo“!

Nema ozdravljenja reprezentacije dok s čelnih pozicija ne ode Zeljković skupa sa svojom kamarilom. Dosta je bilo – ostavke odmah!!!

Povezani članci