Sport

MLADA BOSANKA RUŠI SVE REKORDE: Ima samo 12 godina a višestruki je prvak BiH i kickboksu

Iman Drugović ima 12 godina, učenica je Osnovne škole "Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković" u Sarajevu. Od devete godine bavi se kickboxom i višestruka je državna prvakinja u svojoj kategoriji (do 42 kilograma).

Prvi meč imala je poslije samo tri mjeseca treniranja, tad je na takmičenju na Ilidži osvojila drugo mjesto. Za nju je taj borilački sport ljubav, a da bi uspjela bilo je potrebno mnogo snage, volje i odricanja.

- Treniram već tri godine, osvojila sam Evropski kup i dobila trofej za to. Drugo mjesto (srebrenu medalju) osvojila sam na Svjetskom kupu u Mađarskoj, a sve ostale djevojčice - takmičarke bile su teže od mene, Četverostruka sam prvakinja Bosne i Hercegovine - kazala je za Fenu Drugović. Nada se da će sa 13 godina starosti ići na svjetsko prvenstvo, a sa 16 godina na olimpijadu.

Iman taj sport mnogo znači. Usreći je svaki susret sa tim sportom, pomaže joj kad ima loš dan.

- Bavljenje tim sportom pomoglo mi je, i psihički i fizički. Prije nego što sam počela baviti se tim sportom, bila sam tiha i povučena osoba, ovo mi je i emotivno pomoglo - naglašava.

Iman priča da trenira svaki dan, pred takmičenje. Inače, ima jedan dan sedmično slobodno. Treninzi su veoma naporni, ali, kako je kazala, sve se isplati na kraju kad stigne rezultat.

Iman trenira za Borac Jelah, a tamo joj je trener Husein Alibalić. Sa njom u Sarajevu rade Armin Jejna, Armin Čengić i Saša Terzić, u okviru Projekta ‘Kucaju na vrata zaboravljeni asovi’, koji djeci i mladima omogućava za njih besplatne treninge iz borilačkih vještina, kao i košarke, a uz salu dostupna im je i oprema.

Iman spada u mlađe kadete (sa 11 - 12 godina), ali se bori sa starijim kadetima. Kako pojašnjava, mlađi katedi mogu se boriti sa starijima, ali stariji ne mogu sa mlađima.

- Očekujem, za tri godine, da idem u ring što znači jače discipline. To će biti napredak i novo iskustvo za mene - naglasila je.

Mladim ljudima, poput nje, poručila je da se bavie onim što ih čini sretnima, da ne odustaju i ako naiđu na prepreke.

Njen bivši matični klub je K.B.S Panter, a bivši trener Redžep Halilović kojima Iman zahvaljuje za suradnju.

Amir Jejna jedan je od trenera u spomenutom projektu, a sa Iman radi oko godinu dana. Za nju ima samo riječi hvale. Osim fizičkih kvaliteta (tehnike i ostalog) ističe njenu osobinu da u borbi razmišlja i ne paniči.

- Sa nama radi drilove, da bi bila kondiciono spremna i izdržala tempo. Njena disciplina nije previše gruba, nego treba dosta intenzivnog rada. Iman je sjajna, kvalitetan borac. Njeno vrijeme tek dolazi. Mi smo tu da pomognemo, koliko god možemo. Razumije sve što je potrebno da uradi, nije joj potrebno ponavljati - kazao je.

Mišljenja je da podrška dolazi nakon postignutih rezultata, ali i dodaje da kod Iman Drugović to izostaje.

- Finansijska podrška joj je potrebna, male stvari koje njoj mnogo znače. Mi dajemo maksimum od sebe, ali potrebna je sistemska podrška posebno mladim sportistima - naglasio je.

Trener Jejna kaže da je, kod stanovništva, prisutna stigma, kad se radi o borilačkim sportovima.

- Radeći kroz Projekt, uvidjeli smo da su ta djeca mnogo smirenija i imaju više samopouzdanja. To su nam potvrdili i stručnjaci, raznih profila, ali i roditelji te djece i njihovi nastavnici - naglasio je.

Saša Terzić preuzeo je rad sa Iman, da bi ona dodatno napredovala. I on smatra da je Iman vrijedna, kondiciono spremna. Maksimalno daje, sve od sebe.

- Potrebno je još dosta rada sa njom, ali se nadam da će sve biti i bolje - kaže Terzić, koji je u karijeri imao 18 amaterskih i dvije profesionalne borbe.

Iman Drugović dosad je osvojila nekoliko internacionalnih takmičenja. Ona ima maksimalnu podršku roditelja, koji uz pomoć pojedinaca i sporadično nekih od institucija, i finansiraju njene nastupe. Konstantna podrška donatora dobro bi im došla, a Iman bi bila dodatno opuštenija i još sigurnija u svojim nastupima.

 

 

 

Povezani članci