Pozitiva

KONAČNI RASPLET: Nakon udara na Mijatovića, slijedi preokret u Federaciji BiH

Politička scena u FBiH sve više lići na brod koji se na uzburkanom moru bori protiv oluje. Mornari se bore održati na palubi, a nevrijeme ih baca sa jedne na drugu stranu. Bitku za opstanak otežava činjenica da niko više nikome ne vjeruje. To je postalo još izraženije nakon optužbi potpredsjednika SDP-a Vojina Mijatovića na račun stranaka s kojima bi trebala da se formira Vlada FBiH.

Zanimljivo je slušati Vojina Mijatovića, potpredsjednika SDP-a, koji se tek sada medijski budi i najavljuje postavljanje crvene linije prema onim strankama koje su unutar Osmorke predlagale, prije skoro mjesec dana, da se crvena linija postavi prema SNSD-u i Miloradu Dodiku, prije nego što ga ponovno ustoliče i predaju mu moć odlučivanja preko Vijeća ministara BiH do Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Navodi se ovo u reakciji Jasmina Emrića, zastupnika NES-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Mijatovićev pucanj u prazno i u pogrešnu metu, ustvari je pokušaj skretanja pažnje javnosti u pogrešnom smjeru i prikrivanja dosadašnjeg veoma lošeg vođenja procesa uspostave vlasti na državnom nivou, gdje je vidljiva dominantna uloga Dodika i njegovih beskrupuloznih stavova na koje stranke „Trojke +“ mudro šute. Mijatović se u svojoj neinformiranosti toliko zanio da je za neuspjeh SDP-a kod izbora delegata u Dom naroda državnog parlamenta optužio političke stranke koje su napustile koaliciju „Osmorke“ na državnom nivou, između ostalog naveo je Emrić.

Nisu ostali dužni ni iz Stranke za BiH. Oglasio se njihov predsjednik Semir Efendić.

"Jedan nazovi političar je na televiziji govorio kako je navodno SBiH nekoga izdala jer nije podržala kandidate njegove stranke u kandidaturi za Dom naroda BiH. Mi smo kao stranka prije dvije sedmice javno istupili iz grupe stranaka koja je formirala Vijeće ministara BiH i objasnili razloge zbog čega to činimo, a koji su svakim danom sve očitiji", istakao je Efendić.

Ako je suditi prema nastupu Mijatovića, iz SDP-a spremaju osvetu. Za to ima više scenarija, a najboljniji za Stranku za BiH bi mogao biti izbacivanje iz vlasti u KS gdje se može i bez Damira Marjanovića iz stranke Za nove generacije. Osveta NES-u bi mogla biti izbacivanje iz vlasti u USK gdje su ranije već stizale poruke iz NIP-a da bi se mogla praviti takva vlast, ali se čeka razvoj događaja u FBiH.

Svađa u Osmorci koja sve više ide ka Trojci uzburkala je duhove i vratila nadu u redove SDA da bi mogli biti dio vlasti u FBiH. Moglo bi to sa, ili bez SDP-a s tim da sada i SDA i SDP tvrde kako drže ključeve Vlade FBiH drže njihovi kandidati izabrani za predsjednika i potpredsjednika FBiH. Uz to sve se više pominje i stav Visokog predstavnika u BiH koji je umjesto najave deblokade istakao mogućnost da se politički akteri dogovore, što uključuje i SDA.

U NES-u čini se ne isključuju ni druge scenarije, aludirajući na mogućnost da se Mijatović zaigrao.

- Zbog toga molimo gospodina Mijatovića, s obzirom da on nije učestvovao u premijer ligi na državnom nivou, da dobro prati sve utakmice na nižim nivoima vlasti, jer očigledno je, s obzirom na njegove žalopojke, da mu je teško pratiti „seoske klubove“ koji pokazuju izuzetnu političku kondiciju jer ne pristaju da se podrazumijevaju od strane umišljenih političkih centara moći, poručio je Emrić.

Bitka u FBiH izazvala je zadovoljstvo u RS. Likuje opozicija, posebno Igor Crnadak iz PDP-a.

-Jedna od poznatih narodnih izreka kaže: Nemoj drugome raditi ono što ne želiš da se desi tebi. Bez ljutnje, drugovi. Može biti da je neko vaš izdao. Kažu mi da su ‘seoske stranke’ slikale glasačke listiće i da se vidi da su glasali za SDP, poručio je Crnadak.

U naredna dva dana mnogo toga će biti jasnije. Prvo se sutra moraju SDP-ovi pogledati u oči jer nemaju problema samo sa koalicionim partnerima. Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović im je jasno poručio da ne mora stranku pitati koga će imenovati za ambasadore, a tamo je njamanje mjesta bilo za SDP-ovce. dan poslije toga Osmorka bi morala odrediti kuda će u budućnosti. Mijatović je najavio da će SDP postavljati uslove, hoće li ih partneri uvažiti ostaje da se vidi.

 

 

 

 

 

 

Povezani članci