Pozitiva

DRAGULJ BIH ĆE OPET DA ZABLISTA: Kreće obnova, biće velika turistička atrakcija

Grad Cazin raspisao je tender za obnovu starog grada Ostrošca, konkretno za sanacione radove na dvorcu Lothara von Berksa, koji se nalazi na istočnoj strani i dominira panoramom nad kanjonom rijeke Une.

- Javna nabavka je otvorena do prve sedmice januara. Do tada ne znamo hoćemo li i koliko ćemo imati ponuđača zainteresovanih za radove, procedura je u toku, kazao nam je Ermin Beganović, direktor Centra za kulturu i turizam Cazin.

Za stari grad Ostrožac planira se utrošiti nešto više od četiri miliona KM u narednoj godini, otprilike po dva miliona od Kantona i Federacije. Prvu fazu finansira Kanton.

- Radi se o sredstvima Kantona i Grada Cazina od 2,3 miliona plus PDV. Sredstva od Vlade Federacije, koliko znam, još nisu doznačena Gradu Cazinu. Kada se to desi, uslijediće i druga javna nabavka za koju se nadamo da će biti realizovana u 2024. godini, istakao je Beganović.

Oba projekta se odnose na dvorac Lothara von Berksa, a prema procjenama koje su izvršene još 2018, za revitalizaciju ovog objekta potrebno je između šest i osam miliona maraka.

 Prije desetak dana iz Vlade USK-a doznačeno je i 30.000 KM za izgradnju ekološkog sanitarnog čvora na lokaciji nacionalnog spomenika stari grad Ostrožac, što će unaprijediti uslove boravka svih posjetilaca i turista.

Grad Cazin u 2024. ovdje namjerava izgraditi i 60 kvadrata montažnog objekta, u kojem bi bili turistički ured, suvenirnica i ugostiteljski objekat za posjetioce. Nakon što se realizuju svi ovi projekti, Ostrožac će, kao jedan od najznačajnijih kulturno-historijskih simbola Krajine, postati još jedan dragulj u turističkoj ponudi USK-a.

 

Povezani članci