Pozitiva

BLAGAJ SVJETSKA ATRAKCIJA: Bosanski biser uskoro na listi najljepših turističkih sela na svijetu

“Najbolja turistička sela - Best Tourism Village“ globalna je inicijativa Svjetske turističke organizacije UNWTO u cijoj bi se konkurenciji ove godine mogao naći i Blagaj.Turistička zajednica HNK u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa uzurbano radi na prikupljanju dokumentacije, a cijeli proces apliciranja treba biti završen do kraja mjeseca. 

Brojne su kulturno-historijske, turističke vrijednosti ovog mjesta zbog kojih se našao u potencijalnoj utrci za najljepše selo svijetu.

Svjetska turistička organizacija ovom inicijativom promoviše sela koja cuvaju kulturnu baštinu i tradiciju, te imaju uslove za održivi razvoj turizma uvazavajući različitosti i lokalne posebnosti. Veliku ulogu u Blagaju igra i značaj vjerskog kompleksa, Blagajska tekija koja se spominje u u prvim pisanim izvorima pod imenom zavija Sari Saltuka.

Pored čuvene derviške tekije iz osmanskog doba veliku paznju turista privlaci srednjovjekovni grad herceg Stjepana Kosače, zatim stara džamija, pravoslavna i katolička crkva te brojne prirodne ljepote tog tipično hercegovačkog kraja.

Povezani članci