Pozitiva

ČUDO S MAJEVICE, ŠLJIVA KOJA ŽIVOT ZNAČI: Kad dijaspora voli svoj zavičaj onda nema brige za razvoj

Poslovni forum u okviru manifestacije „Dani dijaspore“ okupio je u Loparama predstavnike majevičke dijaspore i domaće privrednike kako bi se našao način za dodatno ulaganje i zapošljavanje stanovništva koje ovdje živi, rekao je načelnik Lopara Rado Savić.

„U Loparama nedostaje stambeni prostor, potrebna su ulaganja u poljoprivredu i turizam“, izjavio je Savić novinarima.

Zoran Pavlović iz banjalučke konsultantske firme „Havreks“, koja godinama pomaže Loparama na praktičnom unapređenju saradnje sa majevičkom dijasporom, ističe da partneri, prvenstveno iz Švajcarske, moraju lokalno imati uslove da razviju svoj proizvod i zaposle domaću radnu snagu.

„Saradnja sa dijasporom nisu samo donacije, nego osnov za privredni razvoj lokalne zajednice i Lopare su po tome uzor koji treba slijediti“, ocijenio je Pavlović.

On je izdvojio šljivu kao izvorni artikal majevičke regije i projekat u koji je uspješno investirala dijaspora.

Koordinator manifestacije „Dani dijaspore“ Želimir Nešković rekao je na Poslovnom forumu da su Lopare razvile dobar odnos i stekle povjerenje privrednika iz dijaspore za ulaganje u zavičaju i da je u proteklih 10 godina to omogućilo investiranje u 12 različitih projekata koji su unaprijedili lokalnu zajednicu.

Predsjednik Udruženja Majevičana u Švajcarskoj Vlado Antić rekao je novinarima da su oni veoma aktivni u pomaganju opštini Lopare i da to obuhvata humanitarni aspekt, ulaganje u razvoj opštine, kao i očuvanje kulture i tradicije u dijaspori u Švajcarskoj.

Prema njegovim riječima, od svih projekata koje je dijaspora realizovala u Loparama sedam je onih u koje su ulagali članovi ovog udruženja.

Antić smatra da u budućnosti treba što više ulagati u razvoj turizma u majevičkom kraju koji ima izvrsne terene za biciklizam, planinarenje i pješačenje.

Investitor iz dijaspore Dragan Jović kaže da šljiva treba da postane brend Majevice i perspektiva za razvoj ovoga kraja.

On je u Loparama investirao u plantažu sa 40.000 sadnica šljive i hladnjaču kapaciteta 2.000 tona i ističe da majevički kraj treba da se opredijeli za razvoj poljoprivrede jer ima značajnu perspektivu za nove zasade voća i za nova ulaganja.

Povezani članci