Društvo

(NE)UM PROTIV KRUZERA: Velika turistička atrakcija ispračena protestom građana koji ne misle da je to reklama za njihov grad

Uranila je grupa građana iz Neuma da bi jutros iskazala protest zbog uplovljavanja velikog kruzera u vode njihovog zaljeva. Pridružio im se i gradonačelnik Dragan Jurković. Interesantno je da se protestanti pozivaju na zaštitu okoliša tvrdeći da je Neum biser BiH iako tamo baš ne vole državnu zastavu.

Mi smo iz medija saznali da u naš zaljev uplovljava ovaj brod, o tome nismo imali nikakvih saznanja prije i odlučili smo se spontano okupiti, prijatelji, susjedi, rodbina… kako bi iskazali nezadovoljstvo s ovakvom situacijom, objašnjava Neumljanin Nikola Prkačin.

Protestanti tvrde da se ne bore protiv turista, već da su zabrinuti za ekologiju. Ipak, mnogi od njih su itkrili da se ljute jer neće imati velike koristi od turista s kruzera koji će otići do Međugorja.

Neum je turističko mjesto, živimo od turizma, ne želimo ovakve događaje. Nikome nije u interesu da ovdje dolaze ovakvi brodovi. Ekološki je zaljev ugrožen. Tu sam da dam potporu svojim Neumljanima i činit ću to i u buduće, istakao je gradonačelnik Jurković.

Kruzer "Bolette" pod zapovjedništvom dubrovačkog kapetana Joze Glavića s nešto više od 1.000 putnika prošao je u 6 sati i 18 minuta ispod Pelješkog mosta na svom putu prema neumskom akvatoriju. To je prvi veliki brod koji je prošao ispod novosagrađenog mosta, čije se i službeno otvorenje očekuje krajem jula.

Brod Bolette, koji plovi pod zastavom Bahama, nalazi se na kružnome turističkome putovanju, a srijedu je bio usidren u Dubrovniku. Dio putnika tokom dana bi trebao posjetiti Mostar, Međugorje i vodopad Kravice.

Riječ je o brodu dužine nešto više od 237 metara i širine 32,5 metara. Brod ima 12 paluba, može primiti 1.380 putnika i ploviti brzinom od 25 čvorova. "Air Draft" ili visina od vode do najviše tačke na brodu je 48,1 metara, dok je najveća dopuštena visina prolaska ispod Pelješkog mosta 55 metara.

Iako je dolazak kruzera postao reginalna vijest i prema mnogima predstavlja odličnu reklamu za Neum dio građana ipak ne misli tako.

Poslat ćemo protestne note prema svim relevantnim kako bismo doznali tko je točno dao suglasnost za uplovljavanje ovog broda, jer ovako djeluje kao da to može napraviti bilo tko. Federalno ministarstvo nam je pismeno odgovorilo da ministar nije potpisao dozvolu za uplovljavanje.”, navodi načelnik Neuma Dragan Jurković.

Neumljanin Dražen Obad objašnjava: “Jednostavno prilikom uplovljavanja ovakvog broda narušit će se sami ekosustav. Prilikom uplovljavanja ovakvih kruzera podiže se sedimentni  mulj. Stručna istraživanja su pokazala kako je dubina ovdje prije 40-tak godina bila 37-8 metara, a u ovom trenutku je 27 metara.

Utjecajem toka Neretve, nakupljanjem sedimenta, praktički ovaj prostor je postao skučen i prilikom uplovljavanja sve se podiže s dna. Kad se to dogodi nema dovoljno kisika, protoka sunca, a bez toga nema života. I stoga ne želimo ovakve brodove, ovo je biser BiH i svi skupa moramo stati u njegovu zaštitu”, poručuje Obad.

 

Povezani članci