Politika

SDA I NES SE POMIRILI U KRAJINI: Trojka konačno zajedno, ali u opoziciji

U Krajini se desilo nezamislivo, stranke NES (bivša A SDA) i SDA postigle su dogovor o zajedničkom formiranju vlasti. Zajedno, imaju 16 glasova i sigurnu većinu (svaka po osam zastupnika), plus uz NES ide i jedan poslanik iz SBiH, a uz SDA tri poslanika DF-a, ukoliko oni ne odluče apstinirati od ovakve koalicije,

Piše: Ernad Metaj

Za Ljudski.ba dogovor između SDA I NES-a potvrdio je Jasmin Mušić predsjednik krajiške SDA. Pitali smo ga da li je tačna informacija da je dogovor "pao" nakon direktive iz stranačke centrale u Sarajevu i to nakon sastanka u Jajcu.

- Ne znam da li je i gdje bio sastanak.Konačna odluka jeste donesena u konsultacijama sa stranačkim rukovodstvom u Sarajevu, a nas je vodio interes da u koaliciji bude što veći broj kantonalnih zastupnika, kako se skupštinska većina i rad vlade u budućnosti ne bi više privatizirali, za Ljudski.ba je reako Musić.

Krajiška SDA je za prošli petak bila najavila stav o dogovorenoj koaliciji sa B3 blokom u kojem su NIP, POMAK i Naša stranka, te sa DF-om. Predsjednik NIP-a Halil Bajramović tvrdi da nije iznenađen ovakvim razvojem događaja. Prema njegovom mišljenju odluka DF-a da se prikloni građanskom bloku u Krajini čini se zbližila je ljute neprijatelje iz NES-a i SDA.

- Prvi su konačno shvatili da bi u Krajini mogli ostati bez vlasti, a SDA da bi se matrica iz USK mogla preliti i na Federaciju BiH. Naš cilj je bio da na čistac izvedemo politiku NES-a kako bi Trojka u Federaciji imala dovoljno vremena da se prekomponuje ako bude potrebe. Žao mi je što SDP nije na vrijeme shvatio da će biti kolateralna šteta, pa su uporno odbijali da se Trojka konačno ujedini u Krajini. Ali eto desilo se i to pa ćemo izgleda biti ujedinjeni u opoziciji, kaže Bajramović.

Preadsjednik SDP-a USK Razim Halkić je priznao da je iznenađen odlukom NES-a, ali opravdanje vidi u pregovorima NIP-a i Naše stranke sas SDA.

- Zvao me je Nermin Ogrešević (predsjednik NES-a, op.a.) i rekao da su oni ovo morali uraditi ali da neće imati nikakvog odraza na nivo Federacije BiH. Ipak, meni je iskreno malo čudno da SDA, koja je najjača stranka u USK, se zadovolji sa tri ministarstva, a NES-u da isto tako tri i još premijera. Možda su tražili nešto na višim nivoima. Vidjet ćemo, naveo je Halkić.

I u DF-u ne kriju da su bili iznenađeni informacijom iz SDA da dogovor od četvrtka ne važi, jer moraju poštovati stav stranačke centrale.. Oni su prvo pregovarali s NES-om i SDP-om koji čine okosnicu aktuelne vlade u USK, ali su odustali kada su shvatili da bi opet mogli doći u situaciju da se usvaja budžet bez jasne parlamentarne većine.

- Ovdje je već godinama glavna vijest da je bila plaća. To se mora promijeniti. Na novu koaliciju smo pristali jer će imati 20 zastupnika što smanjuje mogućnost ucjena koje su rezultirale da vlada godinama radi bez skupštinske većine što je najviše pogodovalo pojedincima koji su podrškom budžetu realizirali svoje lične interese. Naš stav je uvijek bio da bi bilo dobro biti u koaliciji gdje ima još građanskih stranaka, ali nadam se da će SDA i NES u budućnosti biti jedni drugima korektivni faktor, za ljudski.ba je rekao Sanil Hasić šef Kluba DF-a u Skupštini USK.

Prema nekim informacijama iz opozicije zbližavanju SDA i NES-a kumovao je reis-ul-ulema Husein Kavazović. Neki s podsmjehom u Krajini komentarišu da se ujedinjuju oni što kupuju i oni što prodaju diplome.

Prema dogovoru premijera će predložiti NES i vjerovatno će na toj poziciji ostati Mustafa Ružnić. NES će dobiti još tri ministarstva, isto toliko SDA. DF dobija dva ministarstva, a Stranka za BiH jedno. Već sada se špekulira da bi veoma brzo moglo doći do razdavajanja pojedinih ministastava što bi stranaka koje čine većinu donijelo još neko ministarsko mjesto.

Sjednica Skupoštine zakazana je za srijedu, a imajući u vidu da u SDA i NES postoji jedan broj nezadovoljnih razvojem situacije pitanje je koliko ćeovakva koalicija biti stabilna.

 

Povezani članci