Politika

BITKA ZA DIREKTORA UIO: Rat unutar SNSD-a, SDP bez javne podrške ostatka Trojke

Mnogo toga u odnosima SNSD-a i HDZ-a s jedne i Trojke s druge strane biti jasno nakon završetka konkursa za direktora UIO BIH. Konkurs je raspisan, u SNSD-u se vdi pšravi mali rat za tu poziciju, a što sugerira da su je u ovoj stranci već pripisali sebi. S druge strane barem za sada čini se da SDP još nema snažnu podršku ostatka Trojke da ta pozicija pripadne njima.

Sredinom prošlog mjeseca potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović složio se sa aktuelnim državnim ministrom za finansije Zoranom Tegeltijom iz SNSD-a da će na čelu UIO biti Srbin iz RS. Razlika je u tome što i jedni i drugi žele svoj kadar vidjeti na toj poziciji.

- U ovom rasporedu agencija i direkcija UIO ostala je Federaciji BiH i ja smatram da je to fer i pošteno. To što imamo ministra finansija na državnom nivou iz SNSD-a, što tamo učestvuju ministri finansija iz entitetskih vlada gdje objektivno imate opet SNSD i HDZ. Smatramo da to treba pripasti Federaciji. To je pozicija koju trenutno obnaša kadar HDZ-a. Ako dođe do nekih promjena mi smo jako zainteresovani. Ne mislim kao SDP, nego kao "Trojka" da preuzmemo odgovornost za UIO i spremni smo da pravimo određene zamjene - kazao je Nikšić.

Na pitanje novinara šta će se desiti ukoliko Dodik i SNSD budu insistirali, Nikšić odgovara:

- I mi ćemo insistirati, šta će onda SNSD učiniti? - istakao je Nikšić početkom februara.

Poslije toga u javnost je izašao predsjednik SNSD Milorad Dodik.

Naveo da Srbin nikada nije bio direktor UIO, dok pripadnici druga dva konstitutivna naroda jesu.

– To bi trebalo, po svemu onome što jeste karakter BiH, da pripadne Republici Srpskoj i imamo taj dogovor – rekao je Dodik, a prije toiga u kandodata je promovirao Zorana Tegeltiju.

Sa Dodikovim prijedlogom se ipak ne slaže dio stranačkog rukovodstva iz Bijeljine i Istočnog Sarajeva.Za direktora  čije "ruke" kontrolišu protok najviše novca u BiH kandidati su još gradonačelnik Istočnog Sarajeva i Ljubiša Ćosić, te odbornik iz Bijeljine Srđan Amidžić. Nezadovoljne struje unutar SNSD-a računaju da bi Dodik mogao malo omekšati jer su oni već jednom "oborili glavu" i progutali imenovanje predsjednika DNS-a Nenada Nešića za ministra sigurnosti BiH.

Imajući u vidu da unutar svojih redova ima otvoreno nezadovoljstvo opravdano se postavlja pitanje da li Dodik s pričom da pozicija direktora pripada RS-u drži odškrinuta vrata za kompromis sa SDP-om, odnosno Trojkom. Za Trojku je s druge strane to osjetljivo pitanje, jer će sasvim je sigurno i da SDP dobije tu poziciju i na nju dođe njegov Srbin iz RS-a biti izloženi kritici da u finansijskom sektoru Bošnjaci nemaju ni jednu ključnu poziciju iako je tako bilo i u vrijeme dok je SDA upravljala.

HDZ ima predsjedavajuću Vijeća ministara BiH i već je stavio do znanja da i dalje želi ministarstvo finansija F BiH. S druge strane SNSD ima ministra finansija u Vijeću ministara BiH,i ministra finansija RS-a. Kadrovi SNSD-a i HDZ-a.Svi oni su po automatizmu članovi Fiskalnog vijeća BiH dok su ministri finansija članovi Upravnog odbora UIO. Bez saglasnosti ministara finansija teško je donijeti većinu odluka vezanih za nadležnosti UIO.

Za sada uprkos protivljenju SDP-a čini se da SNSD i HDZ guraju po svome. Tome u prilog ide i činjenica da je aktuelni direkor UIO Miro Džakula raspisao interni konkurs za popunjavanje 30-etak rukovodečih funkcija u ovoj instituciji.

Povezani članci