Politika

OPSTRUKCIJE NA SJEVEROISTOKU BOSNE: Tuzlanski kanton još nema vladu, SDA ne želi predložiti mandatara

Iako je Tuzlanski kanton prvi dobio novi saziv Skupštine, Vlada ni nakon gotovo četiri mjeseca nije formirana. Vlast funkcioniše u tehničkom mandatu sa premijerom i ministrima koji imaju i poslanički mandat. 

I dalje je neizvjesno kada će Tuzlanski kanton dobiti izvršnu vlast. SDA, koja treba predložiti mandatara, još to ne čini. 

„Nismo još odredili tačan datum kada će to biti, ali u skorije vrijeme očekujemo pobjedničku stranku SDA da dostavi prijedlog za mandtara predsjedniku Skupštine TK. Čim to bude proces će krenuti veoma brzo“, kaže zastupnik DF-a u Skupštini Tuzlanskog kantona Boris Krešić.

„Tuzlanski kanton je jedini Kanton koji ima usvojen budžet i čak je izvršio rebalans budžeta. Znači, nijedan kanton nema usvojen budžet. Nama je bilo bitno da usvojimo budžet, Vlada je u tehničkom mandatu i ja se nadam da ćemo veoma brzo imati izvršnu vlast“, mišljenja je predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović.

Sve funkcioniše bez ikakvih prepreka. Tako iz Skupštine, čiju većinu čine SDA, DF i Stranka za BiH, odgovaraju na neformiranje Vlade, dok premijer i pojedini ministri imaju zastupnički mandat. SDA još ne predlaže ime mandatara, čekajući razrješenje krize na federalnom nivou.

„Ono što se priča u kuloarima, postoji nesuglasica unutar određenih tabora, odnosno pojedinaca unutar te većine koji još uvijek nisu pomireni i zbog toga nemamo Vladu TK“, navodi predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić.

Na pitanje da li SDP pregovara za ulazak u većinu, Hadžić kaže da se ta informacija pojavila u vremenu kada su počeli procesi formiranja vlasti na federalnom nivou. 

„Mi do danas još uvijek nismo otvorili bilo kakve razgovore ni sa SDA niti sa bilo kojom drugom političkom strankom iz tog bloka oko formiranja Vlade TK. Čini mi se da u ovom trenutku ne postoji raspoloženje ni u jednoj drugoj stranci da se to pravi bez učešća, odnosno SDA uslovljava da to bude učešće na federalnom nivou, što nama nije prihvatljivo“, kaže Hadžić.

Dok se čeka odgovor na pitanje kada će biti formirana vlast, postavlja se i ono drugo, koliko će trajati, s obzirom na to da uzdrmano političko tlo u Tuzlanskom kantonu nije nepoznanica, a građani, po običaju, mogu samo nijemo posmatrati. 

 

Povezani članci