Politika

SCHMIDT NEMA DILEMU: Narednih pet godina presudno za BiH

Iako Bosna i Hercegovina nije spremna za pristupanje Europskoj uniji, visoki predstavnik Christian Schmidt rekao je za Euractiv da lideri EU moraju biti svjesni da bi zemlja mogla biti u velikom riziku ako se proces pridruživanja dalje odgađa.

U ožujku 2024. čelnici Europske unije složili su se da otvore pregovore o pristupanju EU s BiH osam godina nakon što je podnijela zahtjev, ali problemi s entitetom Republika Srpska na čelu s Miloradom Dodikom, poznatim po bliskosti Rusiji i sklonosti secesionističkim prijetnjama, su veliki.

– Moramo shvatiti da su ovim zemljama na zapadnom Balkanu potrebne europske integracije, inače će biti izložene velikom riziku u bliskoj budućnosti iz mnogo razloga – rekao je Schmidt za Euractiv.

Schmidt, koji je na toj funkciji od 2021. godine, priznao je, međutim, da pristupanje BiH EU “nije opravdano, zasnovano na zaslugama i činjenicama”.

Ukazao je na prijetnje političkoj stabilnosti BiH, opasnost od rastućeg razočaranja u Europsku uniju i “dramatičan odliv mozgova” koji će postati nezaustavljiv.

– Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih, ako ne i jedina država na svijetu koju poznajem, gdje je građanska država prljava riječ za mnoge ljude [jer] opisuje razgraničenje od nečijeg etničkog identiteta – rekao je Schmidt za Euractiv.

Ipak, mirovni izaslanik smatra da je brži proces pristupanja jedini put naprijed.

– Ako ne dođe do primjetnog razvoja, onda europska ideja neće biti privlačna mnogim ljudima – kazao je.

Čak bi i “postupno približavanje i otvaranje prema EU” “održalo nadu u Europu živom”, dodao je.

– Ako ništa ne učinimo i kažemo da ćete u jednom trenutku biti spremni, onda bi cijela generacija možda emigrirala time što je članstvo u EU dostižno. (…). Narednih pet godina je presudno – kaže Schmidt.

Ipak, Schmidtov ambiciozni vremenski okvir je u opasnosti jer će Mađarska preuzeti predsjedavanje Vijećem EU. Mnogi očekuju da će euroskeptična vlada u Budimpešti odgoditi pristupne procedure.

Međutim, Schmidt je rekao da očekuje da će Mađarska sazvati međuvladinu konferenciju do kraja godine kako bi službeno otvorila pregovore o pristupanju, ali je i dalje “izvjestan skepticizam”, napominjući da se pripreme sporo odvijaju.

– Narod zaslužuje [pristup]. Oni su do kraja Europljani – rekao je on.

Schmidt je naglasio da su glavni problem za stabilnost i pridruživanje Bosne i Hercegovine politički poduzetnici koji iskorištavaju etničke podjele u BiH kako bi ojačali vlastitu moć, ne navodeći imena.

– Ovo je na obje strane pogoršano posljednjih godina zbog rata u Ukrajini – rekao je Schmit, tvrdeći da je to potaklo narative solidarnosti između Srba i Rusa s jedne strane i Hrvata i Bošnjaka s Ukrajinom s druge.

– Shvatili smo da se na provjeru i ravnotežu [Bosne i Hercegovine] ne gleda kao na način da se uravnoteže interesi, već kao sredstvo za blokadu: ‘Neću pristati, a onda ne možete ništa učiniti’”, naveo je.

Schmidt je za Euractiv rekao da su njegove intervencije neophodne da bi zemlja ostala funkcionalna, ali je priznao: “Priznajemo da uvijek postajemo pametniji.”

– To ne znači da pojedinačne odluke nisu bile ispravne. Ali kada ih ima previše, neki ljudi počnu govoriti: on će to učiniti umjesto nas ako mi to ne možemo. To nije u skladu s demokratskim principom – rekao je Schmidt.

Povezani članci