Politika

ČIŠIJA ZNA RECEPT: Reforme za bolji život i saradnja različitih nivoa vlasti vode u EU

BiH se traži na putu ka evropskim integracijama.

Na konferenciji „Pristupni pregovori Bosne i Hercegovine s Europskom unijom“, održanoj u velikoj dvorani Parlamentarne skupštine BiH, prisustvovali su i članovi Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), uključujući ministricu finansija Dženanu Čišiju, ministra za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Antonia Šimunovića, ministra za pravosuđe i upravu Nebojšu Nikolića, ministra privrede Samira Šibonjića i ministra unutrašnjih poslova Emira Vraču. Ovaj značajni događaj organizirao je Ured predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, te je okupio brojne predstavnike državnih, entitetskih i kantonalnih vlasti, kao i međunarodne eksperte.

Nakon konferencije, ministrica Čišija naglasila je važnost evropskih integracija za Bosnu i Hercegovinu, ističući da je članstvo u EU strateški cilj zemlje. Ona je istakla kako Evropska unija predstavlja okvir za stabilnost, ekonomski napredak i vladavinu prava, te da su evropske vrijednosti temelj za dugoročni razvoj BiH. Također, ministrica je podvukla značaj pristupnog procesa kao prilike za usvajanje neophodnih reformi koje će unaprijediti životni standard građana i osigurati bolje uslove za sve segmente društva.

Učesnici konferencije složili su se da je neophodno intenzivirati reforme u svim sektorima kako bi se ubrzao pristupni proces i ostvarila puna integracija Bosne i Hercegovine u Europsku uniju. Vlada ZDK pokazala je jasno opredjeljenje i posvećenost realizaciji ovih ciljeva, što je prepoznato i pohvaljeno od strane domaćih i međunarodnih učesnika konferencije.

Zaključno, prisustvo visokih zvaničnika Vlade ZDK na ovoj konferenciji predstavlja važan korak ka jačanju međusobne saradnje između različitih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, te dodatno osnažuje napore zemlje u postizanju evropske perspektive.

Povezani članci