Politika

GRANIČARI POBIJEDILI NEŠIĆA: Pala prijava zbog Schmidta

Odbor za žalbe policijskih službenika BiH uvažio je žalbu policijskih službenika Granične policije BiH sa GP Bosanska Gradiška i oslobodio ih odgovornosti.

Podsjetimo, njih je prvo Disciplinska komisija GP BiH disciplinski okrivila i kaznila zbog navodnog propusta prilikom ulaska naoružanih pripadnika osiguranja visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

 Policajce je prijavio ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, a prema njegovim tvrdnjama, oni nisu imali pravo propustiti osiguranje Christiana Schmidta jer su “nelegalno unijeli oružje” koje je bilo namijenjeno za fizičku zaštitu šefa Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini.

 Nešić je izjavio da je osiguranje Christiana Schmidta nelegalno unijelo oružje u Bosnu i Hercegovinu te da nemaju dozvolu za nošenje na teritoriju BiH, nakon čega je podnio prijavu, koja je dobila epilog jučer.

Policijskim službenicima je, pod pritiskom Nešića, odlukom Disciplinske komisije GP BiH za tri mjeseca smanjena plata za 15 posto.