Politika

PROTESTI PRED OHR-om: Traži se ostavka Schmidta, poruka zapadnim diplomatama

Više stotina demonstranata okupilo se danas na protestima koje su ispred zgrade Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, organizirali neformalna grupa građana pod nazivom "ReSTART" i Asocijacija nezavisnih intelektualaca "Krug 99".

Okupljenim građanima se prva obratila Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. U svom govoru je kritikovala rad Schmidta:

"Neki političari koji su dobili glasove građana su izdali njihovo i dali podršku visokom predstavniku da na retrogradni način samovoljno mijenja naš ustav, i to samo jednog entiteta. Poruka zapadnim diplomatama: Nemojte testirati naše strpljenje preko nesposobnog diplomate koji svojim neznanjem našu zemlju vodi u nestanak. Pošaljite nam sposobnog predstavnika umjesto HDZ-ovog dobitnika nagrade Ante Starčevića", istakla je Zornić.

Poručila je da se odbija bilo koji oblik diskriminacije građana.

"Tražimo ostqavku Christiana Schmidta koji se pokazao kao nedostojan funkcije viskog predstavnika. Tražimo punu demokratiju, zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda makar to tražilo kompletnu promjenu Dejtonskog sporazuma koji je postao kočnica ravoja BiH", navela je.

Na kraju je poručila da je "bosne bilo, da će je biti kao i neni hgrađana u njoj".

Građanski aktivista i organizator protesta Suad Đozić poručio je da će svojim izlaskom ispred OHR-a građani potvrditi da su za građanski koncept uređenja društva.

“Zaustavimo dalju razgradnju države, odnosno cementiranje etno-feudalnog koncepta uređenja bh društva u tri etnička tora”, poručio je, između ostalog, Đozić.

 

Povezani članci