Politika

BURNO U KLADUŠI: Babo zaključao općinu, vijećnici u hodniku "otključali" budžet

Vijećnici Općinskog vijeća Velika Kladuša, u Bosni i Hercegovini, danas su na vanrednoj sjednici usvojili budžet za ovu godinu, u iznosu od 22,5 miliona konvertibilnih maraka. Međutim, i današnja sjednica je održana u hodniku ispred zaključane vijećnice.

“Današnja je sjednica kao i prethodna, kolegiji i radna tijela, održana u hodniku jer nam je onemogućen pristup vijećnici i kabinetu predsjedavajućeg Općinskog vijeća. Načelnika smo uredno obavijestili o današnjoj sjednici, nismo dobili nikakav odgovor. Mi radimo u interesu građana, prisustvovalo je 15 od 28 vijećnika. Svi su dokumenti poslani svim vijećnicima i žao mi je što predstavnici Laburističke stranke nisu bili tu da zajedno razmatramo najvažniji dokument za građane Velike Kladuše“, kazala je Bisenija Mušedinović, predsjedavajuća Općinskog vijeća Velika Kladuša.

Zbog opstruiranja rada, zaključavanja pečata i službenih prostorija nedavno je nova parlamentarna većina podnijela krivičnu prijavu protiv načelnika Općine Velika Kladuša Fikreta Abdića, nakon čega je Kantonalno tužilaštvo po nalogu Općinskog suda izuzelo pečat.

“Mi smo se potom, po prijedlogu Tužilaštva obratili Kantonalnom ministarstvu pravosuđa i uprave koje nam je izdalo novi pečat kako bismo mogli raditi. A, vijećnici Laburističke stranke svu ovu proceduru ne priznaju i smatraju da je pečat nelegalan i da su sjednice nelegitimne, a sve je urađeno prema zakonu, poslovniku i statutu Općine Velika Kladuša“, rekao je Fuad Sulejmanagić, vijećnik NES BiH.

Na budžet koji je predložio načelnik Abdić Općinsko vijeće je usvojilo 33 amandmana u iznosu od 1,5 miliona konvertibilnih maraka (KM).

“Općina Velika Kladuša je odavno privatizirana i ovih 15 ljudi je pokušava vratiti njenim građanima. Tragično je da se jedan ovako važan dokument donosi na ovakav način u hodniku. Ali, i to je već ustaljena praksa da se Općinsko vijeće dovede u pet do 12 i onda općinski načelnik velikodušno proglasi budžet i ostvari svoje ambicije oko privatizacije općine“, kaže Rifat Dolić, vijećnik DNZ-a.

Zlatko Pajazetović, vijećnik Naše stranke u Općini Velika Kladuša, istakao je da je ovo prvi put u posljednjih sedam godina, osim jednom kada su “laburisti“ imali većinu, da je Općinsko vijeće usvojilo budžet, odnosno da ga nije proglasio načelnik.

“Ova je većina uspjela dogovoriti 33 amandmana od 1,5 miliona KM, koji će se preusmjeriti za pomoć porodiljama, stipendije studentima, sport, za borbu protiv droge, za start-up projekte, mlade bračne parove, poljoprivredu, rješavanje problema pasa lutalica, za prijevoz djece sa poteškoćama u razvoju i još dosta toga, što nam govori da ima para za građane, ali se do sada koristilo za opstanak komunalnih poduzeća i drugih ustanova koje ne mogu opstati bez dotacija iz budžeta, a sve sa jednim interesom, da ostanu na pozicijama“, objašnjava Pajazetović.

Rok za donošenje budžeta je 31. mart i sada je na potezu načelnik Fikret Abdić koji bi, već u ponedjeljak, trebao objaviti budžet u Službenom glasniku Općine Velika Kladuša kako bi se izbjegla financijska blokada općine.

Povezani članci