Politika

KONAČNO: Srebrenica došla na red u New Yorku

KONAČNO: Poznato kada će se u UN-u glasati o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici

Plenarna sjednica Generalne skupštine Ujedinjenih naroda na kojoj će se glasati o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici zakazana je za 23. maja sa početkom u 16.00 sati po srednjoevropskom vremenu, objavljeno je na web stranici UN-a.

Nacrt rezolucije predviđa da 11. juli bude proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, koji bi se obilježavao svake godine.

- Bez rezerve se osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici i pozivaju države članice da sačuvaju utvrđene činjenice, uključujući i one kroz obrazovni sistem, u cilju sprječavanja revizionizma i pojave genocida u budućnosti - navedeno je u nacrtu rezolucije.

Rezolucija takođe "osuđuje radnje koje veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici", dok se "ističe važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici".

Njemačka i Ruanda su predložile ovu rezoluciju, a kompletna lista kosponzora izgleda ovako: Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Njemačka, Turska, Kanada, Švedska, Danska, Albanija, Austrija, Bangladeš, Belgija, BiH, Bugarska, Čile, Hrvatska, Estonija, Finska, Irska, Italija, Jordan, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malezija, Nizozemska, Novi Zeland, Sjeverna Makedonija, Poljska, Ruanda, Slovenija i Vanuatu.

 Niz zemalja najavio da će glasati za rezoluciju iako neće biti kosponzori.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović održao je odvojene sastanke s ambasadorom Republike Turske Ahmetom Yildizom, ambasadorom Republike Mozambik Pedrom Comissáriom, ambasadorom Sjedinjenih Meksičkih Država (Meksiko) Héctorom Vasconcelosom i ambasadoricom Republike Kolumbije Leonor Zalabata Torres u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku.  

Razgovarano je o važnosti usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

Bećirović je tokom ovih razgovora istakao značaj međunarodne solidarnosti u suočavanju s prošlošću, te pozvao ambasadore da podrže usvajanje rezolucije.

Podrška rezoluciji o Srebrenici manifestira odgovornost članica UN-a i njihovu brigu o budućnosti, ali značajno i doprinosi razumijevanju boli s kojom su žrtve suočene. Porodice žrtava Srebrenice danas se suočavaju s otvorenim i agresivnim negiranjem genocida i svijet ima obavezu da im pomogne, prije svega ispravnim razumijevanjem i širenjem istine, koja je potvrđena i pred sudovima UN-a, dodao je Bećirović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović je podsjetio da je počinjeni genocid nad Bošnjacima u Srebrenici pravosnažno presuđen od najviših sudova UN-a: Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju.

- Rezolucija o Srebrenici je dio nastojanja UN-a da se u kontinuitetu međunarodna zajednica suprotstavi svakoj mogućnosti da genocid bude ponovljen bilo gdje, a to je moguće postići širenjem istine i kroz obrazovanje novih generacija, koje moraju znati kako strašne posljedice genocida mogu biti - dodao je Bećirović, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. 

Povezani članci