Politika

STEVANDIĆ NIJE GADLJIV: Nakon žabe progutao bi krokodila

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić govorio je danas o tome da li bi izlazak na izbore koje je raspisala Centralna izborna komisija BiH značilo da Republika Srpska prihvata odluku visokog predstavnika, koga vlasti Srpske ne priznaju, kojom je nametnuo tehničke izmjene ovog zakona.

Na pitanje da li izlazak na izbore znači prihvatanje odluke visokog predstavnika kazao je da postoji mogućnost da progutaju "žabu".

"To jeste problem, ali ovdje se radi o borbi za samouprave, načelnike i to nije nacionalno pitanje u državnom smislu, ali jeste problem i jedna velika 'žaba' koju se trudimo izbjeći. Ako je ne mognemo izbjeći, mi ćemo je progutati. Da li ćemo progutati žabu ili nećemo, dogovorićemo se unutar Republike Srpske", rekao je Stevandić.

On je naveo da je vlast u Republici Srpskoj iskusna i inteligentna da bi prepustila ijednu polugu vlasti u Republici Srpskoj radi odluka Šmita ili "trikova" iz CIK-a.

"Spreman sam da progutam krokodila da spasim bilo šta u Republici Srpskoj. Ajde da kažem da su neki ljudi imali motiv da napadnu ovu moju izjavu", naveo je Stevandić.

U nastavku je pokušao opravdati odustajanje od provođenja izbora koje bi raspisale vlasti Republike Srpske po svom izbornom zakonu.

"Ne može niko nekim trikovima da napravi od nas ljude koji su naivni, da nam bace udicu, pa da mi reagujemo i da prepustimo vlast u opštinama, Brčko distriktu i nekim opštinama u FBiH", rekao je novinarima u Banjoj Luci Stevandić, koji je i predsjednik Ujedinjene Srpske.

Stevandić je rekao da očekuje da će tokom ove sedmice biti poznat stav vladajuće koalicije u Srpskoj o tom pitanju. On je istakao da je riječ o pragmatičnim stvarima.

Istakao je da Republika Srpska ne može da sprovodi zakone po Izbornom zakonu RS koji nije stupio na snagu.

"Vidjećemo da nekim mogućnostima stupi na snagu, a ako ne može, mi ćemo izabrati pragmatično rješenje", rekao je Stevandić ističući da to govori u svoje ime, a ne u ime koalicije.

Povezani članci